Rauno Lintunen

Peli jatkuu,suuri raha puhuu

Presidentinvaaaleihin on enää 16 päivää. Vaikka kaikkien ehdokkaiden naamat ovat televisiosta tuttuja, taustat ja tavoitteet ovat vieläkin paljolti tuntemattomia. Onkin paikallaan kertoa enemmän. Kansan työllä luomaa rahaa kun haaskataan näissäkin vaaleissa miljoonia euroja.

Tämä kirjoittamani pakina on julkaistu 22.12.2017 Työkansan Sanomissa. Sen arviot pätevät ainkin 28.1. saakka.

Sauli Niinistö. Valitsijayhdistyksen ehdokas. Myös kokoomus ja kristillisdemokraatit asettaneet Niinistön ehdokkaakseen. Vaalitiimi Pete Pokkinen, Sanna Kalinen, Jenny Thuneberg. Pete Pokkinen on presidentinkanslian virkamies ja Niinistön erityisavustaja, kokoomuslainen. Sanna Kalinen on koomuksen järjestöpäällikkö. Jenny Thuneberg on kokoomuksen eduskuntaryhmän viestintäsihteeri.

Niinistö on tiukka EU:n ja sen armeijahankkeiden kannattaja. On kertonut kannattavansa kansanäänestystä Natosta. Kanta voi muuttua vaalien jälkeen. Käyttää puolustusministeri Jussi Niinistöä sotaisten päätösten esittelijänä.

Pekka Haavisto. Vihreiden ehdokas. Ajanut aina porvarilista politiikkaa. Ministerinä kansallisomaisuuden myyjä, kansanedustajana pikkuporvari. Porvarimedia nostanut ansiotta rauhanmieheksi ja osaajaksi. Ainut rauhanneuvottelijan asema Sudanin rauhanneuvotteluissa, joissa epäonnistui. Sudan hajotettiin kahdeksi valtioksi ja sodat jatkuvat edelleen. EU:n ehdoton kannattaja ja siirtynyt vähitellen Nato-mieheksi. Ei kannata kansanäänestystä Natosta.

Tuula Haatainen. Sdp ehdokas. Kansanedustaja, entinen kaksinkertainen ministeri. EU-nainen, joka kannattaa Nato-yhteistyötä, mutta ei vielä jäsenyyttä. Tyypillinen reformisti ja sosialidemokraatti.

Matti Vanhanen. Keskustan ehdokas. Entinen pitkäaikainen pääministeri, nykyinen kansanedustaja. EU-mies, joka tarvittaessa kannattaa myös Nato-jäsenyyttä. Porvari ja oikeistopolitiikan ajomies Suomessa

Laura Huhtasaari. Perussuomalaisten ehdokas. Oikeistolainen joka kieltää evoluution. Puhunut uusnatsien tilaisuuksissa ja vastustaa pakolaisten vastaanottoa. EU-kriittinen ja kannattaa Nato-jäsenyyttä, jos tilanne muuttuu. Hyvät suhteet Suomen Sisuun ja kiellettyyn PVL-järjestöön, joka ihannoi kansallissosialismia ja lakkautetun IKL:n sinimustaa ulkoasua.

Merja Kyllönen. Vasemmistoliiton ehdokas. Entinen yksinkertainen ministeri, nykyinen EU-parlamentaarikko on esittänyt EU:ssa antikommunistisia lausuntoja. EU-nainen, joka Kataisen hallituksen sisäministerinä ajoi autoihin seurantalaitetta ja kilometrimaksua. Kertoi myös ministeriaikanaan vasemmistoliiton seisovan viimeiseen mieheen ja naiseen hallituksen EU-politiikan takana. Ei kannata Nato-jäsenyyttä, mutta Kyllöselle riittäisi Nato-sopimusten demokraattinen käsittely.

Nils Torvalds. Rkp:n ehdokas. Entinen SKP:n jäsen ja Enhet-lehden päätoimittaja. Erosi SKP:stä 1982 ja toimi sen jälkeen 26 vuotta palkkiotöissä Ylen toimittajana. Siirtynyt oikeiston riveihin. Torvalds on RKP:n entinen varapuheenjohtaja ja nykyinen EU-parlamentaarikko. Europarlamentissa oikeiston ALDE-ryhmän varapuheenjohtaja. Kannattaa Nato-jäsenyyttä ilman kansanäänestystä. Takinkääntäjä ja russofobi.

Paavo Väyrynen. Valitsijayhdistyksen ehdokas. Sai viime hetken loppukirillä kokoon tarvittavat kannattajakortit. Pääsee esittämään osaamistaan median vaalitenteissä. Perusti vuosi sitten Kansalaispuolueen, johon pääsee vain kannattajajäseneksi. Pitkäaikainen keskustan ministeri ja Suomen puolueettomuuspolitiikan kannattaja. EU-parlamentin jäsen, mutta EU-kriittinen. Haluaa Suomen eroa Euroopan rahaliitosta ja eurosta. Vastustaa Nato-jäsenyyttä. Taitava poliitikko, mutta harrastaa  joskus "yön yli nukkumista".

Valitse näistä, tai sitten ei.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hauska ilmaus, yksinkertainen ministeri. Ahtisaari oli siis yksinkertainen presidentti?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niinpä, jäisipä Niinistökin sellaiseksi. Kun I.Kanervan luonnehdintä tyypillisestä yhden kauden kansanedustajasta ei pitänyt niin jäisi edes yksinkertaiseksi presidentiksi.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ihan osuvia luonnehdintoja. Olenkin päätynyt taas kerran vaatimaan, että olisi oltava mahdollisuus äänestää kaikkia vastaan niin, että äänellä olisi yhtä suuri vaikutus vaalin tulokseen kuin jonkun ehdokkaan puolestakin annetulla äänellä. Vain siten, olisimme kaikki äänestäjät tasavertaisessa asemassa ja vaali yhtäläinen.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Kuinkahan siinä kävisi ? Jos äänestäjiä olisi 3 miljoonaa, saisi Niinistö gallupin mukaan 2,1 miljoona ääntä puolesta. Loput 7 ehdokasta jakaisivat keskenään 900 000 jäännösääntä. Erään gallupin perustella Haavisto saisi 330 000, Huhtasaari 150 000, Väyrynen 120 000, Haatainen 90 000, Vanhanen ja Kyllönen kumpikin 60 000 ja Torvalds 30 000.

Kun vielä Niinistöä äänestävät saisivat "vastaäänestää" muita ehdokkaita, äänestys johtaisi siihen, että muut ehdokkaat eivät todennäköisesti saisi yhtään ääntä. Niinistöä kannattavien äänestäjien vastaäänet nollaisivat muiden tuloksen.

Jos muita ehdokkaita äänestävät kohdistaisivat kaikki "vastaäänensä" Niistöä vastaan, voittaisi Niinistö presidentinvaalit 1,2 miljoonalla äänellä muiden ehdokkaiden saadessa nolla ääntä. Niinistö voittaisi vaalit 100 % enemmistöllä.

Erinomaista, että Suomessa presidentinvaalit perustuvat suoraan kansanäänestykseen. Se on selvintä ja antaa oikeudenmukaisen ja tasavertaisen lopputuloksen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Miten niin Niinistöä tai muuta äänestäneet saisivat myös vastaäänestää? Eihän sen niin tarvitsisi eikä pitäisikään mennä. Silloinhan vastaan annettu ääni olisi jo toinen ääni samalle äänestäjällä.

Nyt annetuiksi ääniksi lasketaan vain jonkun puolesta annetut. Riittäisi, että kaikki annetut äänet, myös ne jotka nyt hylätään, laskettaisi ja voittajan olisi saatava enemmistö kaikista annetuista äänistä. Mikäli toisellakaan kierroksella kukaan ei saisi sillä tavalla enemmistöä, aloitettäisi alusta uudella ehdokasasettelulla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset