Rauno Lintunen

Mistä on kyse?

Viron tasavalta vietti viime lauantaina 100-vuotisjuhlia. Kaikenlaisen markkinameiningin lisäksi Tallinnan keskustaa jyräsi sotilasparaati. Niitä on toki nähty aiemminkin, mutta tämä poikkesi muista.

Suomen puolustusvoimat oli lähettänyt Viron satavuotisjuhlaparaatiin lippuvartion.
Hesarin mukaan sotilasparaatissa näyttäytyi  useampikin Suomen armeijan asu. Viron Suojeluskunnan joukoissa kun marssi suomalaisia reserviläisiä.

Eikä Tallinnan keskustassa nähty vain käsiaseita. Suomesta hankitut panssaroidut miehistön kuljetusvaunut Pasit, joita yritettiin muutama viikko sitten kaupata myös Ugandan Kampalassa, saastuttivat  pääkaupungin kaduilla.

Paraatin jälkihöyryisessä kalustoesittelyssä nähtiin lisää Suomen värejä. Siellä esiteltiin K9 Thunder panssarihaupitsia, jonka Suomi osti Etelä-Koreasta.

Sotilasparaatissa oli mukana Suomen ja Ruotsin ohella monia Nato-maita aseineen ja lippuineen. USA:n, Britannian, Ranskan, Italian, Puolan, Latvian ja Liettuan joukot rymistelivät kuin omalla maallaan.

Ja kuin kruunuksi "itsenäisyyden"  hehkutukselle oli USA tuonut Viron maaperälle Patriot-ohjuksensa  Venäjän vastaisiin sotaharjoituksiin. Että sellaista itsenäisyyttä eteläisessä naapurissamme nykyään.

Viron edesmennyt presidentti Lennart Meri vakuutti 1990-luvun kuohunnan aikana itsenäisen maan tärkeimpien tunnusmerkkien olevan oma raha, oma lippu ja oma armeija.

Nyt niistä ei ole jäljellä kuin puolikas lippu EU:n tähtilipun rinnalla. Vieras armeijakin marssii Viron maaperällä ja määrää tahdin.

Suomen porvarimedia, jonka  kärkinimi on nykyään Yle, juhli Viron toisen kauden itsenäisyyttä aikamoisella kiihkolla. Ylen Pasilan linkkitorni valaistiin Viron lipun väreillä, Mu-isamaa laulua ja isänmaallista hehkutusta kuultiin monen päivän ajan. Kansalaisilta kerättyjen verorahojen käytöllä ei tuntunut olevan mitään kattoa.

Moni kysyi hämmentyneenä, mistä tässä kaikessa on kyse?

Onko niin, että myös meitä totutellaan nyt Nato-aikaan ja sotilasliiton läsnäoloon - eikä vain paraateissa vaan tavalla, johon suomalaiset joutuivat alistumaan 1940-44 Saksan natsijoukkojen "vierailun" aikana.

Ps. Pakina julkaistaan Työkansan Sanomissa 2.3.2018

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Juha Hämäläinen

USAn itäraja on siirtynyt EUn itärajalle. Venäjän uhka koetaan näin suurena USAssa asti, että mahdollinen konfliktin alku halutaan pitää Atlantin takana Euroopassa kuten viime sodissakin. Mitään muuta syytä ei USAlla ole uhrata taalaakaan tai ukkoakaan EUn rajojen puolustukseen. Ei USA tätä EUn takia tee. Niin naivi ei tule olla.

Viro on tehnyt valintansa pienenä yhden kaupungin kokoisena maana. Suomi ilmeisesti seuraa perässä. Itselleni muuten samantekevää, mutta eläkkeet ovat uhan alla, kun Suomi ryhtyy aseostoihin, joihin sillä ei varaa ilman merkittäviä kululeikkauksia. Kymmenet miljardit menevät kankkulan kaivoon ihmisten elämästä.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Suomessa kuntien ja valtion SoTe-menot ovat yhteensä n. 65 miljardia euroa vuodessa. Suomen puolustusbudjetti on 2,8 miljardia. Suomessa maksetaan julkisista varoista erilaisia yritystukia 4 000 miljoonaa ( 4 miljardia ) joka vuosi. Tuulimyllytukiaiset I:n kustannukset julkiselle sektorille 12 vuoden ajalta tulevat olemaan 3,5 - 4 miljardia ( Suomessa toimivista tuulisähköfirmoista 1/3 on ulkomaalaisia). Uutta Tuulimyllytukiaiset II:sta ollaan jo hyvää vauhtia valmistelemassa TEM:ssa ( Tiilikainen ja Lintilä ). Pieniä ovat Suomen aseisiin ja maanpuolustukseen pannut rahat moneen muuhun menoerään verrattuna.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#1

>.... eläkkeet ovat uhan alla....

ooo

Koskee kait vain tulevia eläkkeitä.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ihan paras edelleen se kun toimittaja virossa sanoo että kuunelkaa itsenäisyyden/vapauden ääntä, samalla vieraanvallan hävittäjät lentävät yli..

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jäikö koulut käymättä vai mikä vaivaa? Virolaiset ovat kyllä ihan itse saaneet päättää minkä maan hävittäjät siellä lentelevät. Toisin oli vielä vähän aikaa sitten.
Itsenäisen valtion eräs tunnusmerkki on myös se, että se voi olla sopijaosapuolena kansainvälisissä sopimuksissa ja liitoissa, kuten vaikka puolustusyhteistyötä tekevässä sotilasliitossa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Onko neuvostolaiselle kommunismille jo saatu tautiluokitus?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Lintusen "onnittelut" itsenäistymisensä 100-vuotisjuhlaa viettäneelle Virolle :) Näkee, miten Lintusta harmittaa, että Viro onnistui vapautumaan neuvostovallan ikeestä 1991.

Toinen Kremlin äänitorvi Juha Hämäläinen jatkaa edelleen höpötyksiään...Ei kahden prosentin puolustusmenojen osuus bkt:stä meitä kaada, nytkin osuus on 1,4 prosentin luokkaa. Jos taas haluamme uskottavan itsenäisen puolustuksen Venäjää vastaan ilman Naton ja länsivaltojen apua, meidän on satsattava puolustukseen yhtä paljon kuin Israel. Siihen meillä ei todellakaan ole varaa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Viron ja tietysti myös Suomen kannalta tärkeintä on, että näissä paraateissa ei ole Venäjän joukkoja !

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#7

Eik siellä olis voinut olla kaikkien YK- maiden osastot.
Niiltä voi ottaa vielä pyssytkin pois. Rauhaahan tässä ollaan rakentamassa, eikä sotaa.

Noissa paraateissa kaikkialla maailmassa on liian suuri mahtailun ja uhittelun maku.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Hyvä että Suomi sai olla mukana.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Miksi ihmeessä kommunistit vähättelevät baltian maiden itsenäisyyttä,itsemääräämisoikeutta ja demokratiaa,,luulisi vakaan ja vapaan baltian olevan koko euroopan etu,,?!
-ai niin kreml !

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

... ja miten ihmeessä on mahdollista, että kommunisteissa on ihmisiä, jotka ihailevat nyky-Venäjää?
Tätähän ovat monet nuoret, kommunismista kiinnostuneet ihmetelleet ja kaikonneet toveriporukoista

”Tiedonantajan toimittajana törmäsin toiseen harvinaisen ikävään piirteeseen puolueen piirissä. Suhtautuminen Venäjän valtioon oli monille kaikki muut kysymykset ylittävä aihe tavalla, joka lähenteli uskonnollista kiihkoa.”
https://ylivuoto.wordpress.com/2018/01/22/luottamu...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... miten ihmeessä on mahdollista, että kommunisteissa on ihmisiä, jotka ihailevat nyky-Venäjää?"

- Koska nykyinen Venäjä muodostaa (dialektisen) vastavoiman USA:lle, joka katsoo voivansa hallita maailmaa poliisivaltuuksin. Mikäpä se Jenkkilä olisikaan meitä määräilemään, jos asiaa oikein ajatellaan?

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kuinkahan paljon tuo tällä hetkellä Kremlissä valtaa pitävä johto mahtaa tuntea sympatiaa suomalaisia kommunisteja kohtaan ?

Mediaa seuranneen minulle on kyllä tullut se käsitys, että Kremlin johto kyllä sympatiseeraa aivan eri ryhmiä kuin kommunisteja ja vasemmistolaisia. Moskovan hallinto taitaa kannattaa sellaisia joidenka edustajilla on tileillään miljardeja ja jotka tienaavat niitä miljardeja venäläisten duunareiden työpanoksilla ja maan raaka-ainevaroilla.

Hieman minä ihmettelen suomalaisten kommunistien ja vasemmistolaisten logiikkaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Rauno, koetko ylpeyttä tavasta, jolla Neuvostoliitto toteutti virolaisten kansanmurhaa ja kyyditsi heitä Siperiaan? Teikäläiset eivät sentään yltäneet samaan suomalaisten osalta.

Virolaiset muistavat historiansa hyvistä syistä, ja tekevät sen mukaista turvallisuuspolitiikkaa tänä päivänä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

On perin järkyttävää, että ympäristöystävällinen puna-armeija on korvattu saastuttavilla Paseilla. Olen pöyristynyt.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niin, kuinka hienosti ja perusteellisesti puna-armeija siivosi varuskunnissa jälkensä, kun se lähti takaisin Venäjälle. Niitä siivottuja ja maisemoituja varuskuntia voi vieläkin käydä ihastelemassa Baltian maissa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Saksa oli helmikuun 1918 lopulla hyökännyt Latviaanja Viroon. Venäjän armeijassa olleet virolaiset eivät taistelleet aktiivisesti saksalaisia vastaan. Viron punakaartit, kuten Suomen punakaartit Suomessa, taistelivat mies- ja naisvoimalla saksalaisia vastaan.

Virossa alkoi luokkasota heti itsenäistymisen jälkeen, jossa vastakkain valkoiset ja punaiset. Saksalaisjoukot sotivat valkoisten puolella kuten Suomessakin.

Viron ensimmäinen 24.2.1918 julistettu itsenäisyys jäi päivän mittaiseksi, sillä 25. helmikuuta 1918 saksalaiset valtasivat Tallinnan ja keisarillisen Saksan lippu vedettiin salkoon.

Viron toinen itsenäistyminen tapahtui 20.8.1991 maan kommunistijohtoisen korkeimman neuvoston päätöksellä. Neuvostoliiton johto tunnusti Viron itsenäisyyden neljä päivää myöhemmin 24.8.1991.

Nykyinen Viron oikeistojohto on vaarantunut vakavalla tavalla maan itsenäisyyden menemällä mukaan USA:n ja Naton Venäjä- vastaiseen liittoumaan. Sodan oloissa Virolla ja virolaisilla ei ole mitään mahdollisuutta selviytyä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Olipa vaikeaa julkaista tämä kommentti.

Ensin en päässyt kirjautumaan yhdelläkään aikaisemmin käyttämistäni kolmesta mahdollisuudesta. Tilasin yhden salasanan, joka toimi vain kerran. Sitten muokkaus poisti useamman kerran koko kommentin.

Mutta sinnikkyys palkitaan!

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Sodan oloissa Virolla ja virolaisilla ei ole mitään mahdollisuutta selviytyä.

-höpönlöpön,,ei pitänyt olla"viimeksikään",,molemmat(suomi myös) selvisi ja tulee selviämään myös jatkossa,yhtenäisiä kansoja ei voi kukistaa edes kremlistä käsin,mikä näyttää olevan kominternin viimeinen toivo,,,!

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

> Mistä on kyse?

ooo

Suomen suurin maanpuolustuksellinen ongelma on, että aseistaudumme turhaan .

Mahdollisuutemme selvitä hyökkäävästä vihollisesta on nolla, jos vihollinen niin haluaa.

Itärajan takana on 60- kertainen ylivoima.

Taitavat hymähdellä Venäjän sotilastiedustelussa suomalaisten asekeskusteluille .

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Noin se Jooseppikin kuvitteli, mutta tarkisti sitten kantansa. Totesi, että kyllä sen varmasti voisi, mutta hinta on liian kova eikä hyötyjä mitään. Ja sillon suomalaisia oli paljon nykyistä vähemmän ja venäläisiä paljon enemmän.

Ps. Se väkilukujen suhde muuten on 25 eikä 60.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#21

Joo .... kirjoitin epäselvästi. Sotilaallinen ylivoima pitäisi olla noin 60- kertainen.
Jollain ehkä on tarkempi luku.
Viime sodissahan suhde oli vaatimattomampi ... 1 suomalainen vastasi 12 vihollista. :-)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#16

Niin ...... ja emme saa unohtaa sitä sukupolvea, joka vielä potkii vaipoissaan. Kyllä
lä he huomaavat aseistautumisen turhuuden viimeistään silloin kun sodistamme on kulunut 100 vuotta. Siinä maailmanajassa kansa on alkanut puhua jo rajojen purkamisesta ja kansojen yhdistämisestä.

Sen ajan ihmisten taistelumoraalikin on jotakin ihan muuta kuin mitä se on joskus ollut.

Taloudellisen kriisin uhka on suurempi kuin sotilaallisen

Kuinka moni maa tuleekaan toimeen ilman armeijaa. Ovatkohan ne meitä parempia vai huonompia.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Unohdit mainita, että Tallinnan merimuseon pihalla komeilee pukeille nostettu Suomen merivoimilta 90-luvulla saatu R-luokan vartiovene.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Suomesta hankitut panssaroidut miehistön kuljetusvaunut Pasit, joita yritettiin muutama viikko sitten kaupata myös Ugandan Kampalassa, saastuttivat pääkaupungin kaduilla."

Nythän turahti Raunolta oikein "evään kanssa".

Kyllä, takavuosina Viron puolustusvoimat osti Suomesta käytettyjä Paseja koulutustarkoituksiin. Eivät ne ole toki mitään Patrian vientiartikkeleita, eikä niistä viitsi kukaan Ugandaan saakka brosyyreitä kiikuttaa. Jos joku kaupparatsu Patrian mainoksia vie, niissä on varmasti AMV-vaunu eikä ikivanha Pasi.

Tuota viherpiipertäjän vikaa ei Raunossa olekaan nähty koskaan silloin, kun Putinin ajoneuvot saastuttavat Punaisella Torilla. Väitänpä, että niistä lähtee kyllä häkää ja nokea aika paljon enemmän kuin Paseista Vabadus Väljakilla.

"Paraatin jälkihöyryisessä kalustoesittelyssä nähtiin lisää Suomen värejä. Siellä esiteltiin K9 Thunder panssarihaupitsia, jonka Suomi osti Etelä-Koreasta."

Sopisiko kertoa, mistä lähteestä tuo tieto on peräisin – krapulaisen painajaisistako? Minä en nähnyt paikalla kuin kaksi panssarihaupitsia, joista toista ajoi brittiläinen NATO-miehistö ilmeisesti walesiläisen yksikön kalustona ja toista virolainen miehistö. Eikä vuorenvarmasti kumpikaan niistä ollut K9 Thunder.

Johan Johansson

Paseja tosiaan ei kyllä enää minnekään kaupitella, kun valmistuslinjat on suljettu jo kauan sitten. Mutta ehkä tällaisissa kuvitelmissa eläminen kielii siitä, missä ajassa kirjoittaja vielä elää.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Nyt, YLE Areenasta paraatin katsoneena, otan sen verran takaisin, että ohimarssiin kyllä osallistui yksi K9 Thunder -panssarihaupitsi, jota ei näkynyt paraatissa lainkaan omalle havaintopaikalleni. Mitään Suomen värejä siinä ei kyllä näkynyt – ei itse asiassa minkään valtakunnan kansallisuustunnuksia eikä rekisteritunnuksia, vaan pelkkä maastoväritys. Sen miehistö oli asuista ja kypäristä päätellen virolainen.

Johan Johansson

Viron itsenäisyys on kyllä paremmin turvattuna liittolaisten avulla kuin ilman.

Viro oli 30-luvulla vielä pahemmin eristäytynyt länsimaista, ja kaveerasi Neuvostoliiton kanssa enemmän kuin Suomi. Siitä huolimatta Neuvostoliitto miehitti maan armotta, ja vieläpä kansanmurhasi noin 20% Viron väestöstä, siirtäen hiukan suuremman venäläisväestön tilalle. Venäjä ei ole esittänyt tästä vielä minkäänlaista katumusta, vaan vain uhoaa sotavoimallaan.

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Suomalaiset ovat idiootteja jos eivät liity Natoon mahdollisimman nopeasti.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Julkaisin jo toisessa yhteydessä tämän historiaan perustuvan kommentin. Julkaisen sen tässäkin, historianväärentäjille opiksi.

Kovin on jäänyt lyhyeksi "isänmaallisessa historiankirjoituksessa" Hitlerin Saksan ja natsihallinnon komennon aika Virossa. Ymmärrän yskän.

Natsi-Saksa miehitti Viroa yli kolme vuotta 1941-44. Miehitystä tukivat Viron suojeluskunnat (Kaitseliid) ja natsit. Natsien rinnalla taisteli nykytiedon mukaan 6000 virolaista. Osa heistä osallistui, mm. Suomessakin palvotut metsäveljet, Viron keskitysleireillä juutalaisten joukkotuhontaan.

Virossa tapettiin kolmessa vuodessa yli 10 000 juutalaista ja maa julistettiin Hitlerin toimesta ja kunniamerkeillä Euroopan ensimmäiseksi juutalaisvapaaksi (Judenfrei) maaksi. Viron tuhoamisleireillä tapettiin myös iso joukko inkeriläisiä, virolaisia kommunisteja ja vastarintataistelijoita.

Virolaiset natsit osallistuivat joukkotuhontaan myös Latviassa, Liettuassa, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Sotilasparaatissa oli mukana Suomen ja Ruotsin ohella monia Nato-maita aseineen ja lippuineen. USA:n, Britannian, Ranskan, Italian, Puolan, Latvian ja Liettuan joukot rymistelivät kuin omalla maallaan.

Ja kuin kruunuksi "itsenäisyyden" hehkutukselle oli USA tuonut Viron maaperälle Patriot-ohjuksensa Venäjän vastaisiin sotaharjoituksiin. Että sellaista itsenäisyyttä eteläisessä naapurissamme nykyään."

Ja tiedätkö mitä, Rauno?

Virolainen yleisö toivotti hurraten tervetulleiksi kaikki sotilasparaatiin osallistuneet liittolaisten ja ystävien joukot, kokiessaan selvästi näiden olevan heidän puolellaan, eli omia joukkoja!

Patriot -ohjukset ovat samoin hyvin tervetulleita, ja jos asia olisi vain virolaisista kiinni, vielä vahvemmat NATO-joukot asettuisivat Viroon pysyvästi. Virolaisilla ei ole mitään harhakuvitelmia sen suhteen, millaista painostusta Venäjä heihin kohdistaisi ilman maailman vahvimman puolustusliiton jäsenyyttä.

Käyttäjän MattiAalto kuva
Matti Aalto

Jonkun aikaa sitten eräs hyvin asiallinen yrittäjä, joka ei ole kommunisti kyseli kaikenlaista kommunistien ajatusmaailmasta kun sellaisen sattumalta sai hetkiseksi juttukaverikseen.

Ekaksi kysyi mitä mieltä olemme Trumpista, USAn pressanvaali oli vielä edessä. Sanoin että kahjohan se on, mutta ei se USAn politiikasta määrää vaikka keulakuvaksi valittaisiinkin. Ja sitten jos valitaan, niin sen kanssa on sitten elettävä vaikkei se miellytäkään.

Sitten hän kysyi mitä mieltä olemme Venäjästä.
Sanoin että meillä on nyt Suomessa sellainen perinne että kun kommunistit ovat vallassa Venäjällä me kannatamme hyviä suhteita Venäjään. Ja sitten kun porvarit on vallassa Venäjällä me kannatamme hyviä suhteita Venäjään. Oikeisto suuntautuu sitten päinvastoin molemmissa tapauksissa.

Siitä hänen mieleensä pomppasi Kuuba, ja yhteen ääneen totesimme ettei se Kuubakaan kivitä USAn ikkunoita vaikka vastakkaista politiikkaa ajaakin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset