Rauno Lintunen

Yle osallistuu Venäjän presidentinvaaleihin

Ylen iltauutiset  (6.3.2018 klo 20.30) hyökkäsi voimalla Venäjää ja maan vaaleilla valittua hallintoa vastaan. Venäjä-vastaisuus ja uutisilla politikointi ei ole Ylen toiminnassa mitään uutta, mutta tällä kertaa hyökkäys oli suunnattu tarkoituksella häiritsemään Venäjän 18.3. presidentinvaaleja.

Hyökkäys alkoi syyllistämällä YK:n tutkijoiden 6.3. julkistamasta Syyria-raportista Venäjä, joka on Syyrian hallinnon ohella ainut laillinen toimija maassa. Yhdysvallat, Turkki, muut Nato-maat, Israel  ja terroristit ovat laittomia hyökkääjiä Syyriassa.

Raportti koski Venäjää, Yhdysvaltoja, Syyrian hallintoa ja terroristeja. Yhdysvallat on kaikkein piittaamattomin siviilien pommittaja, muuallakin kuin Syyriassa. YK:n tutkijat eivät löytäneet todisteita siitä, että Venäjä olisi iskenyt suunnitelmallisesti siviilejä vastaan.

Toinen hyökkäys tapahtui  venäläisen kaksoisagentti Sergei Skripalin tapauksessa. Englannissa myrkytysoireita saaneen vakoilijan sairastuminen sysättiin heti Venäjän syyksi; ilman mitään todistetta myrkyttämisestä, terrorismista tai muusta rikollisesta toiminnasta.

Kolmas hyökkäys kertoi jo suoraan, mistä on kysymys. Alatyylinen ja lännen rahoilla matkusteleva Pussy Riot marssitettiin suomalaisten tv-ruutuihin todistamaan Venäjän presidentinvaalit turhiksi leikkivaaleiksi ja tyranniaksi.

Oi aikoja, oi tapoja!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän mikkovuorinen kuva
Mikko Vuorinen

Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991. Sitä johtanut NKP julistettiin lainvastaiseksi. Kovin hitaasti on tieto näistä tapahtumista kiirinyt erilaisten nollapilkkukommunistien päihin. Putin on heille tämänpäivän Breznev.

YLEn kai pitäisi näiden nollapilkkukommunistien mielestä jatkaa 1970-luvun linjaa. Uutiset Venäjästä ja sen toimista pitäisi saada vastaamaan täysin Putin-propagandaa.

Lenin oli kirjoittanut aikanaan hyödyllisistä idiooteista. Erilaiset ml-skolastikot ovat viisastelleet siitä, mitä tuo Lenin tarkoitti. Niin tai näin. Tämän päivän hyödyllisinä idiootteina (Putinille) voidaan pitää noita kaikenkarvaisia nollapilkkukommunisteja.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Eivät kommunistit Putinia kannata kaikissa asioissa, eivät Venäjällä eivätkä Suomessa. Kommunisteilla on kaksi ehdokasta Venäjän 18.3 presidentinvaaleissa, Putinia vastaan.

Kannatamme rauhaa ja työväenluokan riiston lopettamista. Vastustammme sotaa ja kapitalismia ihmisvastaisena järjestelmänä, Suomessa ja Venäjällä.

Lenin tarkoitti hyödyllisillä idiooteilla Euroopan kapitalisteja, jotka kaivavat omaa hautaansa. Valitettavasti tähän joukkoon on siirtynyt myös osa työväenliikettä.

Vasemmistoliiton johto on onnistunut puolittamaan vanhan Skdl:n kannatuksen. Haudasta ei nousta antikommunismilla ja nuolemalla porvarimedian tyrkyttämää tikkunekkua.

Käyttäjän mikkovuorinen kuva
Mikko Vuorinen

Aikanaan sosialistisen Neuvostoliiton ja kapitalistisen USAn välillä vallitsi antagonismi. Neuvostoliitossa tuotantovälineet oli takavarikoitu kapitalisteilta. USAssa oli puolestaan järjestelmä, joka perustui tuotantovälineiden yksityisomistukseen. Maassa on ja oli paljon noiden tuotantovälineiden suuromistajia. USAssa oli pelko, että tuo tuotantovälineiden takavarikoiminen laajenisi jopa lopuksi USAhan.

Tuota ei liene kovin vaikea ymmärtää. Tänään on myös Venäjällä kapitalistiluokka. Eräät ovat rikastuneetkin paljon. Dollarimiljardöörejä on eräiden tietojen mukaan toiseksi eniten USAn jälkeen. Tuota taannoista antagonismia ei tänään pitäisi vallita.

Edellenkin Putin-propaganda luo käsitystä, että Venäjän ja USAn ( ja Länsi-Euroopan)välillä vallitsisi jonkinlainen vastakkainasettelu. Venäjä käyttää aseistukseen hurjia summia maan taloudellisiin voimavaroihin nähden. Rahalle kyllä löytyisi Venäjällä parempiakin kohteita kuten esimerkiksi vähävaraisten asuntoihin. Tuota vastakkainasettelua ei ainakaan sanottavammin ollut 1990-luvulla. Pönkitetäänkö sillä pelkästään Putinin vallanhalua?

Mitä tuohon Vasemmiston kannatukseen tulee, niin se taitaa olla varovasti arvioituna kymmenkertainen erilaisten kommunistipoppoiden yhteenlaskettuun kannatukseen nähden. Jo SKDL:n kannatus hupeni 1980-luvulla. Syynä oli muunmuassa erilaiset tapahtumat ns. reaalisosialismin maissa. Entisiä SKDL:n kannattajia on aivan totta joutunut valitettavasti paljon tuonne Lintusen mainitsemaan hautaankin. Onneksi 2000-luvulla on tullut paljon uusia ihmisiä.

Venäjän Feredaation kpmmunistinen puolue tosiaan taitaa olla hiukan oppositiossa Putinia vastaan. Onhan se luokiteltukin puolilojaaliksi oppositioksi. Kaksi muuta Duuman "oppositiopuoluetta" lojaaliksi oppositioksi. Mutta taitaa nuo kommunistitkin olla aika monessa asiassa samaa mieltä Putinin kanssa.

Venäjällä on paljon aatesuuntia, jotka näkevät venäläisyyden jonain historiallisesti puhtaana Lännen rappiota vastaan. Taitavat olla aivan mainstreamia. Tuollaisia oppeja kutsuttaisiin täällä lännessä nationalismiksi.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #14

"Rahalle kyllä löytyisi Venäjällä parempiakin kohteita kuten esimerkiksi vähävaraisten asuntoihin." Olen samaa mieltä. Ja se koskee myös Suomea.

Suomen puolustushallinnon ja ulkoministeriön sekä sisäministeriön menoihin kätketyt sotilasmenot ovat noin 5% valtion vuosibudjetista. Uusiin hävittäjiin ja taistelulaivoihin on viime ja tänä vuonna varattu 2 miljardia eroa, budjetin ulkopuolelle. Veronmaksajille on lähivuosina tuloissa aseista kymmenien miljardien lasku.

Suomi valmistautuu USA:n ja Naton rinnalla sotaan. Tiedämme rajusti lisääntyneet porvaripropagandan perusteella suunnankin. Se on itä.

Eduskuntapuolueiden itselleen myöntämä puoluetuki on tänä vuonna 30 miljoonaa euroa. Muut tuet ja avustukset lisäävät puoluetuen bruttomenoiksi noin 50 miljoonaa. Eduskuntapuolueet toimivat kuin liikelaitokset kalastellessaan "asiakkaita". Se koskee myös Vasemmistoliittoa.

Vasemmistoliiton edustajat SAK:n ja suurimpien ammattiliittojen johdossa ovat hyväksyneet porvarien sopimuspolitiikan ja kaupanneet esim. kiky-sopimuksen pienipalkkaisille työntekijöille. Puolueen johto ei tehnyt mitään palkka-alen torjumiseksi.

Vasemmistoliitossa on Nato-kiimaisia ja antikommunisteja. Eikä häpeä poistu sateenkaarilippuja heiluttamalla.

Käyttäjän mikkovuorinen kuva
Mikko Vuorinen Vastaus kommenttiin #20

Jotta pysyisin täysjärkisen kirjoissa, en mene sanomaan, että mikään merkittävä poliittinen voima Suomessa olisi aloittamassa hyökkäyssodan Venäjää vastaan. Se olisikin sulaa hulluutta. Sensijaan joissain iltapäivälehdissä hahmotellaan skenaarioita Venäjän hyökkäyksestä. Sellaistakaan ei liene näköpiirissä.

Mitä tuohon puolueiden rahankäyttöön tulee niin senverran sanoisin, ettemme ainakaan piehtaroida rahassa. Toiminta rahoitetaan tuon puoluetuen ohella jäsenmaksuilla, kalentereilla ja arvoilla. Tuo "asiakkaiden kalastus" ei oikein minulle avaudu.

Päinvastoin kuin Lintunen väittää, olemme vastustaneet puolueena KIKY-sopimusta.

En ole havainnut noita "Nato-kiimaisia". Väite on täysin mielikuvituksen tuotetta. Mitä tuohon antikommunismiin tulee, niin minäkin täytyy sanoa, että olen kyllä erilaisten sirpalekommunistipuolueiden valhepropagandaa vastaan. Noin ylipäätään olen sitä mieltä, että kommunististen puolueiden referenssit ovat toistaiseksi aika huonot silloin, kun ovat päässeet valtaan. Mikä ihmeen häpeä?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #31

Vasemmistoliiton edustajat SAK:n johdossa ja suurimmissa ammattiliitoissa hyväksyivät kiky-sopimuksen. Kävin puheenjohtaja Li Anderssonin kanssa aikanaan Facebook-keskustelun kikystä. Anderssonin viesti oli, että kiky ei kuulu puolueelle? On ay-asiaa, vaikka Sipilän hallitus oli määräävä osapuoli?

Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) mukaan Vasemmistoliiton kannattajista 23 % kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Vasemmistoliiton piirijohdossa aikaisemmin vaikuttanut kajaanilainen Veli-Pekka Leivo on innokas Nato-mies. Leivo ilmoitti vielä viime vuonna harrastavansa vapaaehtoista maanpuolustusta ja ammuntaa. Ja on niitä muitakin.

Käyttäjän mikkovuorinen kuva
Mikko Vuorinen Vastaus kommenttiin #37

Minulta on jäänyt tämä Lintusen vastaus huomaamatta.

Ensiksi Li Anderson on aivan oikeassa. Puolueen jäsenet toimivat ammattiliitoissa ja tuovat siellä kantansa esiin. Puolue ei voi käskyttää ammattiliittoja.

Tuosta prosenttiluvusta. Pitäisikö meidän kieltää noita ihmisiä olemasta meidän kannattajia? Siitä huolimatta, että noilla ihmisillä on puolueemme kannasta poikkeava Nato-kanta, he kuitenkin katsovat muuten meidän politiikkamme kaikista puolueista parhaimmaksi. Mikä siinä on muka ongelma?

Kovin on kaukaa pitänyt hakea tuota "Nato-miestä". Puolue on myös ottanut kielteisen kannan moniin Venäjän toimiin. Kuitenkin jäsenistössä on saattaa olla henkilöitä, jotka katsovat Venäjän toimia puoluepäätöksiä suopeammin. Pitäisikö nuokin mielipiteet kieltää?

Timo Ala-Harja Vastaus kommenttiin #20

Tarkoitatko Lintunen aivan vakavalla naamalla että Suomi valmistautuu hyökkäyssotaan Venäjää(neuvostoliittoa) vastaan.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid
Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Vanhan koulukunnan kommunistit olivat fasismia vastaan. Nyt kun venäjää johtaa oikeistofasisti niin nämä hurraavat tälle...ei voi ymmärtää.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Uuden koulukunnan kommunistit ovat myös fasismia vastaan, Venäjällä ja Suomessa. Kuka on oikeistofasisti Venäjän johdossa?

Porvarimedian lietsoma russofobia on sekoittanut monen pään. Siitä kommunistit eivät ole vastuussa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ehkä ymmärrystä helpottaa, kun muistaa, että sisältö on se tärkeä asia ja nimillä on merkitystä vain joukkueen tunnuksena. Kommunismi ja fasismi olivat jokseenkin samanlaisia totalitaarisia järjestelmiä. Nyt, kun molemmat ovat käytännössä kadonneet, korvikkeeksi kelpaa melkein mikä tahansa uusi totalitaarinen järjestelmä.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kommunismi oli ja on työväenluokan diktatuuria, fasismi oli ja on kapitalistien diktatuurin ääripää. Kumpikaan ei ole kadonnut minnekään.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #21

Siinä diktatuurissa elävän kannalta oli jokseenkin samantekevää, kumpaa nimitystä käytettiin. Kommunismissa työväenluokalla oli hyvin vähän sananvaltaa, poliittiset kaaderit määräsivät. Fasismissa poliittiset kaaderit määräsivät, mitä kapitalistit tekivät.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Vähintään kummalliselta tuntuu, että suomalainen kommunisti aina niin kiihkeästi puolustaa avoimen fasistista, imperialistista, ryöstökapitalistista, sotaisaa ja korruptoitunutta Venäjää. Odottaisin kommunistilta aivan erilaista näkemystä, asennetta ja toimintaa - varsinkin kun useat johtavat venäläiset toistuvasti vakuuttavat Venäjän olevan imperialistinen valtio.

On kuitenkin tarpeen ja hyvä muistaa, ettei ihmisten hääräily aina ole järjellistä eikä ymmärrettävää. Ja varsinkin näin some-aikana on varsin mahdollista että Rauno Lintunen on USA:n palkkaama Venäjän vahingoittamiseen erikoistunut kynäilijä, joka Venäjän pilkkaamisessa on kykyihinsä nähden onnistunut aivan erinomaisesti. Onnittelut ja palkankorotus!

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kommunistit vastustavat kaikkia mainitsemisia asioita, Venäjällä, Suomessa ja kaikkialla missä saavat toimia.

Ps. En ole, en tule, en saa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Taisto Vanhapelto, olen itse usein ihmetellyt samaa ja tullut siihen johtopäätökseen, että kommunisteille on vanhasta tottumuksesta itänaapurista muodostunut henkinen isänmaa. Sillä, että Venäjän nykyhallinto tuhlaa tuotantoelämän nykyaikaistamiseen ja tavallisten venäläisten sosiaaliturvaan ja eläkkeisiin tarvittavat varat tuomiopäivän aseisiin, joita se ei voi koskaan käyttää, ei ole väliä. Venäjä on valovuosien päässä länsieurooppalaista valtioista, mitä tulee kansalaisten tasa-arvoon ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen.

Jos joku USA:n presidentti olisi pitänyt samanlaisen aseenkalistelupuheen videoineen kuin Putin, voin vain kuvitella millainen huuto Lintuselta olisi päässyt. Ja vaikka Sandersista olisi tullut USA:n presidentti ja hän olisi ryhtynyt toteuttamaan jollain tavoin sosialistista politiikkaa siellä, ei se olisi Lintuselle kelvannut. Väärä maa :)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

"Venäjä on valovuosien päässä länsieurooppalaista valtioista, mitä tulee kansalaisten tasa-arvoon ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen."

Ja minä kun luulin, että lännen rahoilla Venäjän presidentiksi huudettu Boris Jeltsin olisi pannut jo asiat kuntoon?

Muistan oikein hyvin kun 1990 luvun alkupuolella venäläisten ylivoimainen suosikki maan presidentiksi oli kommunistien Gennadi Zjuganov. Länsi hätääntyi, mukana pieni Suomi, järjesti miljardin dollarin avun Jeltsinin joukkueelle ja sai käännettyä venäläisten päät.

Loppu ja Jeltsinin aika on surullista historiaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pussy riot on kiinnostava. Pitäisikö se Raunon mielestä pimittää suomalaisilta?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Lapset koulussakin tietävät mikä on pussy. Siitä voi kuulla jokaisella koulun käytävällä ja bussipysäkillä. Ei voi kieltää.

Riotia kuulee harvemmin, pitäisi pakollistaa.

Porvarimedia ruokkii Pussy Riotia vain Venäjän vastaisen propagandan syöttiläänä. Kannatan toiminnan laajentamista Suomen kirkkoihin. Helsingin piispa Teemu Laajasalo olisi sopiva pro.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ruokkii ja ruokkii. Silloin harvoin kun heistä kuulee kaikki terästävät korvansa koska he vaan ovat mielenkiintoisia.
Tabuksi julistaminen ei vähennä heidän vetovoimaansa Venäjälläkään. Venäläiset joutuvat lukemaan heistä englanniksi kun tieto heistä evätään venäjäksi. Onko se sinusta hyvä?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #13

Jotkut ortodoksit ovat saattaneet kokea Pussy Riotin mielenosoituksen jumalanpilkaksi. Itse luulen, että kun Jumala ja Jeesus hänen oikealla puolellaan, ovat esitystä seuranneet, ovat nyökytelleet hyväksyvästi: hyvä, että nykyään vallanpitäjien hännystelijäksi ryhtynyt Venäjän ortodoksikirkon johto saa vähän pyyhkeitä!

Putinin hallinnon typeryyttä osoittaa, että kun nuo rohkeat naiset vapautettiin, heitä syytettiin heti ensi töikseen jonkun käsilaukun varastamisesta! Tuo naurettava syytös kyllä vaimeni melko nopeasti ...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen Vastaus kommenttiin #13

Mitä mieltä olet, jos järjestäisimme Pussy Riotin innoittamina performanssin Helsingin Tuomiokirkossa. Siis sätkyttelisimme ruskeat pussit päässä ja herjaisimme kirkkoa tyranniasta ja Sipilän hallituksen lakeijaksi.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Ylen Syyria uutinen minunkin silmääni pisti.
USA on ollut halukas poistamaan Assadin kuten Saddamin ja siitä ei rauhallisuus europassa tuskin lisääntyisi.

Natomaa Turkki siirtyi Assadin luokkaan kansanäänestyksellä, taitaa istua kulttuurissa johon pitäisi ehkä sopeutua.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Putinin kannatus on pudonnut nopeasti Venäjän suurissa kaupungeissa, kirjoittaa venäläinen Vedomosti-lehti valtiolliseen VTSIOM-tutkimuslaitokseen viitaten. Pietarissa Putinin kannatus oli tammikuun alussa 69,7 prosenttia, mutta helmikuun 18 päivänä enää 57,1 prosenttia. Nämä ovat siis valtiollisia lukuja, riippumaton tutkimuslaitos Levada on julistettu "ulkomaiseksi agentiksi" eikä enää julkaise gallupeita.

https://www.vedomosti.ru/politics/articles/2018/03...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Putinin kannatuslukemat seuraavat aika tarkasti Sauli Niinistön tammikuun lukemia. Niinistön kanslian kannattaisi sorvata onnittelukirje Putinille.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kuinkas kattava levikki YLE:llä on Venäjällä? Ainakaan Areena ei näy ulkomailla. Jos nimittäin osallistuu vaaleihin, on koetettava vaikuttaa äänestäjiin. Toisaalta venäläisiin äänestäjiin vaikuttaminen on turhaa koska vaalitulos on jo valmis. Potentiaaliset vastaehdokkaatkin ovat haudassa, ulkomailla maanpaossa tai muuten deaktivoitu.

Lintusen kanssa väittely on yhtä hedelmällistä, kuin keskustelisi vaikka kreationistin tahi muun fanaattisen öyhöttäjän kanssa.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Mikä kirjoittamani ei ole totta? Venäjän 18.3. presidentinvaaleissa on kahdeksan ehdokasta, äärioikeistosta kommunisteihin. Venäläisillä on vara mistä valita.

Toisin on meillä Suomessa. Esimerkiksi KTP:n oli mahdotonta asettaa kommunistien ehdokasta tammikuun presidentinvaaleihin. Ensin olisi pitänyt kerätä vähintään 20 000 kannattajakorttia ja sitten löytää jostakin satojatuhansia euroja vaalikampanjaan.

Sellaista se on porvarillinen demokratia, Suomessa ja Venäjälläkin.

Käyttäjän mikkovuorinen kuva
Mikko Vuorinen

Nollapilkkukommunistit ja muut änkyrät hyökkäilevät kovasti Yleisradiota vastaan. Yleisradion poliittisten ja ajankohtaisohjelmien anti on kuitenkin ylivoimaista kilpailijoihin nähden. Olenkin joskus kysynyt noilta änkyröiltä hiukan kärjistäen, että haluavatko he, että televisiossa tulisi pelkkää Sebastian Tynkkysen piereskelyä MTV:n Big Brother-ohjelmassa.

Tuleehan noilta kilpailevilta kanavilta myös ajankohtaisohjelmiakin. Laitan tässä linkin yhteen Youtube-klippiin.
https://www.youtube.com/watch?v=QNsBvDqae6Q . Mitä mieltä päätoimittaja Lintunen on ohjelman tasosta?

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Mainostuloihin perustuvien kanavien ohjelmatarjonta on surkeaa. Sotaa, tappamista, muuta väkivaltaa, sosiaalipornoa ja myyvää "rakkauselämää". Ja tietysti hömppäpolitikointia.

Nyt tuo surkeus on viime vuosina levittäytynyt myös Ylen ohjelmistoon. Jos et usko, avaa mikä tahansa kanava, mihin aikaan päivästä tahansa.

Käyttäjän mikkovuorinen kuva
Mikko Vuorinen

Tulee aika paljon noita YLEn kanavia avattua.Väite on paikkansa pitämätön.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Yle osallistuu Venäjän presidentinvaaleihin", mikä on pelkästään reilua sen jälkeen kun Venäjä on valinnut Trumpin Valkoiseen Taloon ja toteuttanut Atlantin tällä puolella brexitin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kukaan järkevä ihminen ei usko esittämiisi "tosiasioihin".

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tarkoititko myös tuota ensimmäistä, sitaateissa esittämääni väittämää?

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Muistelen lukeneeni jostain, että jossain Venäjän osavaltiossa on äänestysprosentteja jo julkaistu. Pari viikkoa ennen käytyjä vaaleja.
Aikamoista demokratiaa!

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Vaali-illan uutisia:Putin johtaa kun äänistä laskettu 110%,,,!

Timo Ala-Harja

Tuo nollapilkkukommunisti on aika hauska ja osuva nimitys kommunistien kannatuksesta.

Käyttäjän mikkovuorinen kuva
Mikko Vuorinen

Yksi näistä kommunistisen narratiivin pääväitteitä on, että Neuvostoliitto taisteli voiton fasismista. On totta, että Georg Dimitrov puhui eräässä Kominternin konferenssissa reippaasti fasismia vastaan. Neuvostoliitto ja Saksa solmivat kuitenkin Molotov-Ribbentrop-sopimuksen 1939. Sen jälkeen fasismin arvostelu oli Komminternissa kielletty. Jossakin kerrottiin, että natseja oli ollut juhlavieraina vielä vuoden 1941 vappujuhlissa Moskovassa. Natsi-Saksahan sitten hyökkäisi Neuvostoliittoon muutamia viikkoja myöhemmin. Neuvostoliitolla saattoi olla pidemmällekin meneviä yhteistyösuunnitelmia, mutta Natsi-Saksa oli petollinen kumppani. Jos tämä natsiyhteistyökuvio olisi onnistunut raunolintuset kertoisivat varmaan aivan toisenlaista historiaa tänään.

Toisen väittämän mukaan vasta Neuvostoliiton voitto takasi mm. ay-toimintaoikeudet. Siihenkin on kuitenkin olemassa Mikko Majanderin esittämä kilpaileva teoria. Suomi halusi Talvisodan alettua profiloitua pohjoismaaksi. Muissa pohjoismaissahan oli silloin ay-toimintaoikeudet ja tehtiin työehtosopimuksia.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kyllä Neuvostoliiton Puna-armeija ja neuvostokansat taistelivat voiton Hitlerin Saksasta, natsien liittolaisista ja fasisteista. Joka muuta väittää, vääristelee karkeasti historiaa. Voiton päivä on tänäkin vuonna 9.toukokuuta.

Fasismin vastaisen taistelun ja Euroopan vastarintaliikkeen selkärangan muodostivat kommunistit. Sekin on historiallista faktaa. Komintern ei ole koskaan kieltänyt fasismin arvostelua eikä fasismin vastaista taistelua. Päinvastoin. Suomalaisten kommunistien taistelukin palkittiin kunnianosoituksilla.

Tutusta vuoden 1944 välirauhansopimuksen ja vuoden 1947 Pariisin rauhansopimuksen ehtoihin. Keskustellaan sitten Suomen työväenliikkeen ja ammattiliittojen toimintaoikeuksista.

Käyttäjän mikkovuorinen kuva
Mikko Vuorinen

Rauno Lintunen tulee varmaan uskollaan autuaaksi. Tuo Molotov-Ribbentrop-sopimus on kuitenkin historiallinen fakta. Samoin tuo salainen lisäpöytäkirja. Sopimus antoi Hitlerille mahdollisuuden käydä salamasotaansa Länsi-Euroopassa. Oli onni onnettomuudessa, ettei tuo liittoutuma kestänyt.

Tuohon Lintusen tarinaanko ei kuulu, että myös muut liittoutuneet kävivät sotaa Hitleriä ja sen liittolaisia vastaan. Esimerkiksi se apu, mitä liittoutuneet toimittivat Neuvostoliitolle, esimerkiksi piiritetylle Leningradille.

Lueskelin myös äskettäin arvioita, jonka mukaan 2. maailmansodan ratkaisi enemmän liittoutuneiden Saksan pommitukset kuin itärintaman maataistelut. Enpä osaa tuohon kovin paljon sanoa, mutta kyllä se aika paljon problematisoi tuota Lintusen tarinaa.

Liittoutuneet tekivät myös massiivisen ja kohtalaiset suuret uhritkin vaatineen maihinnousun Normanniaan. Mitätöidäänkö Lintusen tarinassa myös tuo maihinnousu?

Mitä tulee tuohon Sorsa-säätiön johtajan Mikko Majanderin käsitykseen, en osaa tuota näin maallikkona vahvistaa enkä kumota. Historiantutkijoiden pitää tehdä se.

Olen käyttänyt tuota sanontaa "Lintusen tarina". Eihän se toki niin ole. Kaikki kommunistithan ovat vuosikymmeniä vaalineet noita myyttejä. On totta, että historiatieteellä on vahvasti ideologisia kytkentöjä, mutta pitäisikö historian olla kuitenkin enemmän tiedettä kuin myyttejä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset