Rauno Lintunen

Areva ja TVO - Tuppurainen Tappuraisen takuumiehenä

TVO:n ydinvoimalahanke Olkiluoto 3 on ollut voimayhtiölle ja Suomelle ennen näkemättömän suuri virhe. Voimalan on viivästynyt 10 vuotta aikataulustaan, eikä valmistumisesta ole vieläkään mitään takeita. Ja hinta on kolminkertaistunut alkuperin sovitusta.

Nyt viivästymisestä ja rahallisista tappioista Arevan ja TVO:n toisilleen esittämistä korvausvaatimuksista on päästy jonkinlaiseen sopimukseen. Areva maksaa, TVO kärsii.

Olkiluoto 3:n hinta on noussut 10:ssä vuodessa 3 miljardista 9 miljardiin. Viivästyneen tuotannon tappiot ovat arviolta 1,5 miljardia.  Vertailun vuoksi, yhteissumma vastaa suuruudeltaan viidennestä valtion vuosibudjetista.

Sopimuksen mukaan Areva maksaa TVO:lle 450 miljoonaa. Siitäkin Areva saa takaisin 150 miljoonaa, jos voimala valmistuu uudessa aikataulussa?

Olkiluodon 3 ydinvoimalaitosyksikön rakentaminen aloitettiin 12.8.2005 ja sen piti valmistua syksyllä 2009.

Olkiluoto 3 ja rakennustyöt olisi pitänyt tilata Venäjältä. Voimala olisi valmistunut ajallaan ja rahaa olisi säästynyt yli 7 miljardia euroa.

Ps. TVO:n nykyisessä hallituksessa istuvat Lauri Virkkunen Pohjolan Voima Oyj, Matti Ruotsala
Fortum Oyj, Esa Kaikkonen Metsä Group, Tapio Korpeinen UPM-Kymmene Oyj, Pekka Manninen
Helen Oy, Markus Mannström Stora Enso Oyj, Markus Rauramo Fortum Oyj, Anders Renvall Kymppivoima Oy, Tiina Tuomela Fortum Oyj, Rami Vuola EPV Energia Oy.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Olen samaa mieltä, että OL3 oli virhe, tai siis sen tilaus Arevalta mutta se virhe on nyt tehty ja jos toiveissa on sähköntuoton alkaminen 2019, niin ei kai kannata enää surra "kaatunutta maitoa". Sen sijaan tuosta virheestä pitää ottaa opiksi. Suurempi virhe kuitenkin aikoinaan oli tuulivoimatuki, ja näillä näkymin jatkamme maksamista turhasta vielä montkin vuotta, ehkä vielä senkin jälkeen kun OL3 tuottaa lamppuun valkeaa jo täydellä höyryllä yli 90 %:n käyttöasteella.

Juha Hämäläinen

Älä huoli Rauno. Fennovoiman hankekin nyt pääsee etenemään vauhdilla, kun Olkiluodon ansiosta saadaan turvamääräyksiä löyhennettyä tuntuvasti. Lähetä tovereille terveiset ja onnentoivotukset.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Olkiluoto 3:n hinta on noussut 10:ssä vuodessa 3 miljardista 9 miljardiin."

Etkö ota asioista selvää ennen blokin kirjoittamista, ei TVO näitä ylimääräisiä kustannuksia maksa vaan ranskalainen Areva. TVO tilasi ydinvoimalan kiinteällä hinnalla, avaimet käteen periatteella ja maksaa lisää vain lisääntyneistä turvallisuusvaatimuksista joita tuli lähinnä Fukushiman takia. Paljon on pieleen mennyt tuolla työmaalla jossa oli puolalaisia euron putkimiehiä ja muita itäeurooppalaisia pilvin pimein juoksemassa Suomen veroviranomaisia karkuun.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Teeppä Rauno itsellesi selväksi tämän lauseesi " Olkiluoto 3:n hinta on noussut 10:ssä vuodessa 3 miljardista 9 miljardiin."...maksaja,siis kuka maksaa tuon 9 miljardia ?

https://www.talouselama.fi/uutiset/kiitos-ranska-k...

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

En ottanut kirjoituksessani kantaa voimalan kustannusten kasvun maksajista muilta osin kuin nyt sovituista korvauksista. Totesin vain, että kalliiksi tuli TVO:lle ja Suomelle.

Voimalan toimittaneen kolmen yhtiön konsortion kirjaamat tappiot ovat miljardiluokkaa. Areva joutui jättitappioiden takia turvautumaan Ranskan valtion tukeen ja järjestämään koko yhtiön toiminnan uudelleen. Konkurssi oli jo ovella.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kalliiksi on tullut järkevän ydinvoiman vastustaminen, tämäkin ydinvoimala olisi tuottanut sähköä jo kymmenen vuotta aiemmin jos lupa olisi annettu 10 vuotta aiemmin.

Käyttäjän TomiVaalisto kuva
Tomi Vaalisto

Olkiluoto kolmosella on yhteisiä piirteitä Hanhikiven kanssa. Viivästyminen on yhteistä; Hanhikiven tapauksessa jo alusta alkaen. Vuonna 2007 Fennovoima julisti mahtailevasti, että tuotannon tavoitellaan käynnistyvän 2016-2018. Olemme vielä tässä tavoitteluvaiheessa. Tuotanto käynnistynee – jos käynnistyy – joskus 2026. Toisaalta kun ollaan kilpailuhenkisiä, niin Fennovoima yhdessä Rosatomin kanssa voi tavoitella Olkiluoto kolmosen aikataulun ja rakentamiskustannusten ylittämistä.

Rosatomin Kursk 5 -projektia ei OL3 ja Hanhikivi voi voittaa. Tuo ydinvoimalaitos ei kai valmistu koskaan, sen rakentaminen aloitettiin 1985 https://nuclearstreet.com/nuclear-power-plants/w/n...

Hanhikiveen valmistuva laitos on tyyppiä vanhanaikainen neukkureaktori VVER,joita Imatran Voiman oli pakko ostaa Loviisaan vaikka olisivat mielummin tilanneet paljon modernimman AEG:n kiehutusvesireaktorin.
Lähde: http://ydinvoimakirja.katterno.fi/fi/22-loviisan-j...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olkiluoto kertoo että vanhassa vara parempi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset