Karl Marx – nykyajan suurin ajattelija ja vaikuttaja

Karl Marxin syntymästä tulee huomenna 5.5.2018 kuluneeksi 200 vuotta.

Marxin laajan kirjallisen tuotannon tunnetuin teos on Pääoma (Das Kapital). Se on kapitalismin sekä kapitalistisen talouden  ja teorioiden kriittinen analyysi. Teoksen ensimmäinen osa julkaistiin vuonna 1867. Toinen ja kolmas osa ilmestyivät postuumisti Friedrich Engelsin toimittamina vuosina 1885 ja 1894. Pääoma tunnetaan kaikkialla maailmassa ja se on käännetty kaikille suurille kielelle.

Toinen maailmanlaajuinen Marxin suurtyö on Friedrich Engelsin kanssa yhdessä 1848 julkaistu Kommunistisen puolueen manifesti.

Manifesti alkaa sanoilla "Aave kummittelee Euroopassa – kommunismin aave. Kaikki vanhan Euroopan mahdit ovat liittoutuneet pyhään ajojahtiin tätä aavetta vastaan: paavi ja tsaari, Metternich ja Guizot, Ranskan radikaalit ja Saksan poliisit" ja päättyy sanoihin "Proletaareilla ei ole muuta menetettävää kuin kahleensa. Mutta voitettavana heillä on koko maailma".

Karl Marxia juhlitaan ja muistetaan tänään ja huomenna kaikkialla maailmassa. Kiinan kommunistinen puolue ja maan johto on pitänyt tänään juhlakokouksen. Puoluejohtaja ja Kiinan presidentti Xi Jinbing sanoi puheessaan Marxin olevan nykyajan suurin ajattelija, ja että Kiinan tulevaisuus perustuu sosialistiseen filosofiaan.

RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu