Rauno Lintunen

Työehtojen ja työsuhdeturvan vastainen hyökkäys on torjuttava

Ahneus on valloillaan oikeistossa, kapitalistien EK:ssa ja Suomen Yrittäjien johdossa. Eivät riitä ilmaiset lounaat, eivät suuret voitot. Yhä enemmän on saatava, ja yhä nopeammin.

Helsingin Pörssissä noteerattujen teollisuusyhtiöiden voitot ovat lisääntyneet kesän 2018 aikana noin 7 prosenttia. Voittojen raju kasvu näkyi myös kaikkien yritysten tuloksissa. Niiden voitot lisääntyivät viime vuonna peräti 16 prosenttia.

Lisääntyneet voitot näkyvät ennätyksellisessä osingonjaossa. Tämän vuoden keväällä suuryritykset jakoivat omistajilleen lähes 13 miljardia euroa. Osinkotulot ovat osin kokonaan verottomia tai verotus on hyvin kevyttä.

Työkansan Sanomien huomisessa 5.10. pääkirjoituksessa kerrotaan mistä on kyse ja mitä pitäisi tehdä.

"Suomessa oikeistopolitiikka on käytännössä samaa, mitä se on muissakin oikeiston johtamissa EU-maissa. Eikä harjoitettu politiikka ole siirtynyt suinkaan vasemmalle, ei meillä eikä muualla, vaikka vasemmistopuolueita on ollut hallituksissa.

Oikeistopolitiikka perustuu suurpääoman, kapitalistien ja rikkaiden eduista huolehtimiseen ja niiden lisäämiseen. Siinä sivussa työtätekevä väestö saa omat murusensa, mutta vain siksi, että kapitalistinen järjestelmä tarvitsee työvoimansa, lisäarvon tuottajansa. Ja tietysti siksi, että piilevä vastarinta ei muuttuisi näkyväksi mellakoinniksi.

Oikeiston nälkä kasvaa aina syödessä. Halutaan entistäkin enemmän. Juha Sipilän kolmen oikeistopuolueen hallitus on tästä varoittava esimerkki. Se on reilun kolmen vuoden aikana hyökännyt tauotta työväestön taistelemia etuja ja oikeuksia vastaan.

On leikattu lasten päivähoito-oikeudesta, koulutuksesta, Kela-etuisuuksista, työttömyysturvasta ja sen kestosta. On jäädytetty lapsilisien korotukset ja leikattu eläkkeiden pienetkin indeksinostot. On yritetty pakkolakeja, runnottu ay-liikkeen johdon avustuksella kikysopimus ja leikattu lomapalkkoja. Ja nyt ovat vuorossa irtisanomissuojan ja työaikalain heikennykset.

Kapitalistien etuja ajava oikeisto on kaiken jälkeen vielä tyytymätön. Kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski haluaa kieltää poliittiset lakot Suomessa. Koski on suuttunut, kun ammattiliitot nousivat vastustamaan hallituksen esitystä irtisanomissuojan heikentämiseksi alle 20 työntekijän yrityksessä. Kosken mielestä riittää, kun äänestetään neljän vuoden välein.

Kokoomusjohtoinen ja oikeistohenkinen ajatus­hautomo Libera menee kansanedustaja Koskeakin pidemmälle. Se esittää työehtosopimusten yleissitovuuden purkamista. Liberan mukaan ”Yleis­sitovuus aiheuttaa monen­laista haittaa Suomen taloudelle”.

Liberan, kapitalistien EK:n ja Suomen Yrittäjien mielestä työehtosopimus pitäisi solmia kahdenvälisenä työantajan ja työntekijän kesken. Ja tietenkin mahdollisimman halvalla hinnalla, "ettei talous kärsisi".

Nyt on korkea aika torjua työsuhdeturvan ja työehtojen vastainen hyökkäys. On järjestyneen joukkovoiman aika."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ja pian kaivetaan taas hihanauhoja esille.

Eihän siitä olekaan kuin vasta sata vuotta kun joukkovoimalla korjattiin Suomen asioita suuntaan jos toiseenkin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

EK lopetti sittenkin piilottelun. Vaatii nyt Kokoomuksen ja Liberan lailla lakko-oikeuden rajoittamista.

Jos työehtojen ja työsuhdeturvan heikennyksistä ei luovuta, pitäisi ammattiliittojen julistaa aluksi kahden päivän yleislakko.

Jos kaksi päivää ei riitä, sitten lisää niin kauan, että riittää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset