Rauno Lintunen

Suomi sotavalmisteluissa USA:n ja Naton kanssa!

Suomi osallistuu maa-, meri-, ja ilmavoimilla ja kaikkiaan noin 4000 sotilaalla 8.10.-8.11. välisenä aikana kolmeen USA:n ja Naton järjestämään suureen sotaharjoitukseen. Voidaan sanoa, että kyse on USA:n, Naton ja sen kumppanimaiden armeijoiden liikekannallepanon harjoituksesta arktisilla ja pohjoisilla alueilla. Harjoitusalue kun ulottuu Norjasta Ruotsin ja Suomen kautta Itämerelle, Tanskaan, Islantiin ja USA:n Alaskaan.

Liikekannallepanon ja sotimisen harjoittelun käynnisti 8.10. Red Flag-lentosotaharjoitus Alaskassa. Harjoitus päättyi 19.10. Suomesta mukana oli suuri joukko sotilasta ja kuusi Hornet-hävittäjää. Suomalaishävittäjät osallistuivat ennen ja jälkeen "Red Flag-sotaa" USA:n ilmavoimien kanssa kahdenvälisesti järjestettyihin Distant Frontier-harjoituksiin.

Red Flag liittyy Naton Pohjoismaissa järjestämään ennätyssuureen Trident Juncture-sotaharjoitukseen 25.10.–7.11. Suomi on sotavalmisteluissa mukana kaikkien aselajien voimin. Suomen joukkoja toimii oman maaperän lisäksi Norjassa ja Ruotsissa. Sotaharjoitukseen osallistuu kaikkiaan yli 40 000 sotilasta noin 30 maasta. Suomi toimii sotaharjoituksessa kumppani- ja isäntämaan roolissa.

Suomalaiset noin 10 Hornet-hävittäjää, jotka osallistuvat suursotaharjoitukseen, toimivat  Rovaniemeltä käsin. Rovaniemen lentokenttää pitävät tukikohtanaan myös USA:n F-15C-hävittäjät ja KC-135-ilmatankkauskoneet sekä Belgian F-16-hävittäjät.

Trident Juncture-sotaharjoitukseen on kytketty samanaikaisesti Itämeren alueella 25.10 - 8.11. järjestettävä Northern Coasts-merisotaharjoitus. Siinä on mukana 13 valtiota, yli 4000 sotilasta, yli 40 sotalaivaa ja useita lentokoneita. Suomen ohella mukana ovat Ruotsi, Tanska, Belgia, Italia, Alankomaat, Kanada, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Yhdysvallat ja Saksa.

On pöyristyttävää, että Suomen oikeistolainen ulkopoliittinen johto ja kenraalikunta kuljettavat maatamme askel askeleelta Naton täysjäseneksi. Tahtia ei näytä lainkaan haittaavan kansan enemmistön vastustus. Ja viholliskohteeksi on Naton kanssasotijana valittu Venäjä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Pieniä ne on silakat joulukaloiksi, Venäjä pullisteli Kiinan rajalla 300 000 sotilaan voimin:

Venäjä aloitti valtavan sotaharjoituksen Kiinan rajalla – kyseessä on suurin sotaharjoitus sitten Neuvostoliiton kaatumisen

Analyytikoiden mukaan Venäjän oli pakko ottaa Kiina ja Mongolia mukaan harjoituksiin niiden sijainnin takia. Sotaharjoitus lähellä maiden rajoja ilman kutsua mukaan olisi todennäköisesti näkynyt niille uhkana.

Tarina ei kerro montako sotilasta Mongolialla, mutta Kiinalla vain 3 200 Kiinan kansan vapautusarmeijan PLA:n sotilasta vaikka aktiivipalveluksessa on 2 035 000.

https://www.ilkka.fi/uutiset/ulkomaat/venaja-aloit...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mitä tekemistä tällä on Suomen kanssa? Vai eikö sillä (Suomella) ole väliä -- onko pääasia demonisoida Venäjää?

Pystyykö USA myymään sodan Suomen ja Venäjän välille?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Otsikkosi on Suomi sotavalmisteluissa USA:n ja Naton kanssa!

Oliko Venäjä sotavalmisteluissa Kiinan ja Mongolian kanssa?

Mitä linkissä olevaan kirjoitukseesi tulee tulee niin

"Se, minkä meitä suomalaisia pitäisi nyt mietityttää kaikkein eniten, on se, pystyykö USA myymään sodan Suomen ja Venäjän välille?"

Miksi?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #3

En ole lukenut iltapäivälehden otsikkoa. :O (En tainnut olla tänään kaupan kassajonossa.)

Sen sijaan kuvittelen, että sodan syttyminen Suomen ja Venäjän välille olisi suuri tragedia meille kaikille ja siksi sellaisen mahdollisuuden pitäisi mietityttää meitä kaikkia -- varsinkin kun valtamedia näyttää propagoivan tuollaista.

Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Muokkasin ja poistin epähuomiossa tämän

Naton ja Itämeren maiden suurharjoitukset lähettävät vahvan viestin Venäjälle – Suomesta mukana 2 400 sotilasta

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005874550.html

Mutta mitä mieltä olet, oliko Venäjä sotavalmisteluissa 300 000 sotilaan voimin?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #7

"Mutta mitä mieltä olet, oliko Venäjä sotavalmisteluissa 300 000 sotilaan voimin?"

Ei aavistustakaan. Venäjä sinällään ei minua juurikaan kiinnosta enkä ole Venäjän tapahtumia juurikaan seurannut. Sen sijaan minua kiinnostaa Suomi ja Suomen tapahtumat.

Suomen ja Venäjän välinen sota kiinnostaisi minua mitä suurimmassa määrin, mutta Venäjän ja vaikkapa Mongolian välinen sota ei ihan niin paljon. Mutta veikkaan, että USA:sta katsottuna Venäjän ja Mongolian välinen sota olisi ihan yhtä mielenkiintoinen kuin Venäjän ja Suomen välinen. Ja koska Suomen valtamedia välittää kansainväliset uutiset käännettynä suoraan Hollywoodin sylttytehtaalta, niin voin kuvitella, että suomalaisessakin valtamediassa Venäjän ja Mongolian välisen sodan mahdollisuus saadaan näyttämään yhtä dramaattiselta kuin Venäjän ja Suomen välisen sodan mahdollisuus.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Kiersit kysymyksen, joten toistan:

Otsikkosi on: Suomi sotavalmisteluissa USA:n ja Naton kanssa!

Oliko Venäjä sotavalmisteluissa Kiinan ja Mongolian kanssa?

- Minä kun olen lukenut molemmista iltapäivälehdistä sotaharjoituksista enkä sotavalmisteluista, vaikka iltapäivälehdillä on tapana suurennella asioita - nyt sen teit sinä.

Pääkirjoitus: Torstaina alkava Naton suuri sotaharjoitus hyödyttää myös Suomea

https://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/b2e37e5f-9c8...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #12

Seija, mene nukkumaan! Minun otsikkoni ei ole "Suomi sotavalmisteluissa USA:n ja Naton kanssa!"

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #14

Sorry, olette kirjoituksiltanne kuin yhdestä puusta veistetyt:)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #15

Ja PAH!! Sinun mielikuvituksessasi olemme kuin yhdestä puusta veistetyt. Älä syyllistä siitä meitä, vaan omaa mielikuvitustasi.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #16

Totta, Lintunen ei ole tainnut ylistää Pohjois-Koreaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #17

En tiedä, en muista. Mutta ilmeisestikään sinulle se ei ole mikään kynnyskysymys. Sinä tunnut niputtavan "kommunistit" yhteen nippuun, jossa kutakin voidaan pitää vastuullisena kenen tahansa toisen ilmaisuista.

Tuollainen on itse asiassa ihan samaa kuin mitä teki USA ns. "Al-qaedan" kanssa. Al-qaeda tarkoittaa tietokantaa. USA:n lainsäädännön perusteella ihminen voidaan saattaa juridiseen vastuuseen terroriteosta, jos hän on jäsenenä jossain terrorijärjestössä.

1990-luvulla USA halusi tuomita joitakin ihmisiä joistain terroriteoista, mutta ongelmana oli, että ei ollut olemassa mitään linkkiä noiden ihmisten ja noiden tekojen välillä. Tuo linkki luotiin luomalla idea järjestöstä, joka yhdistäisi nuo ihmiset noihin tekoihin.

Vielä noin 6-7 vuotta sitten Youtubesta löytyi video hakusanalla "there is no al-qaeda", jossa tämä selitettiin perinpohjin, mutta viime aikoina en ole tuota videota enää löytänyt. Tämä lienee taas yksi ilmentymä siitä "kapitalistisesta sananvapaudesta" (jota me kaikki tietysti rajattomasti rakastamme), joka estää kapitalistitahoille epämieluisten mielipiteiden näkymisen julkisuudessa.

(Olisikohan ollut nimeltään Jason Burke se kaveri, joka videossa oli äänessä; en muista...)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #18

Ei sentään niin, johtui ensimmäisestä kommentistasi, jossa on linkki Pystyykö USA myymään sodan Suomen ja Venäjän välille?, ja se oli niin saman tapainen otsikon kanssa että en tullut katsoneeksi tarkemmin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Linkkasit kahden vuoden takaiseen blogikirjoitukseesi "Pystyykö USA myymään sodan Suomen ja Venäjän välille?"

Kaivoin sieltä osan kommenttiani, johon en silloin saanut tyydyttävää vastausta. Saisinko nyt paremman vastauksen?

***

Kejo: "USA puolustaa kapitalistista yhteiskuntajärjestystä. Miksi? Siksi, että USA on kapitalistinen yhteiskunta ja sen vallanpitäjät eli kapitalistit haluavat pysyä vallassa jatkossakin ja laajentaa valtaansa."

Villikari: "Tämä pitää täsmälleen paikkansa Venäjällä. Venäjä on maailman kapitalistisin valtio. Jos USA puolustaa kapitalismia, silloin ei ainakaan Venäjän talousjärjestelmään ole tarvetta puuttua. Etkö tiedä, että oligarkit (= kapitalistit) omistavat valtaosan Venäjän tuotantovälineistä ja luonnonvaroista. Venäjähän puolustaa kapitalismia ja Kremlin miljardöörien valtaa kaikin voimin.

Miksi siis USA:n pitäisi saada Venäjän ja Suomen välille sota? Ei ainakaan kapitalismin puolustamiseksi."

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #5

Venäjällä vallitsee kapitalismin lisäksi myös nationalismi ja tämä näkyy esimerkiksi niin, että ulkomaalaiset eivät voi rahalla ostaa mitä tahansa Venäjällä. Esimerkiksi muutama vuosi sitten Venäjällä säädettiin laki, joka rajoittaa ulkomaalaisten omistuksen venäläisissä mediayhtiöissä alle 50%:iin. Tätä kritisoitiin Suomenkin valtamedioissa sananvapauden rajoittamiseksi.

Venäjä on kapitalistinen yhteiskunta, mutta silti Venäjä ei ole vapaasti kenen tahansa ostettavissa.

"Miksi siis USA:n pitäisi saada Venäjän ja Suomen välille sota?"

Miksi ei? Sota tekee aina hyvää aseteollisuudelle ja (myöhemmin) jälleenrakennusteollisuudelle. Niin kauan kuin sotatapahtumat eivät tapahdu USA:n alueella, who cares?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

"Esimerkiksi muutama vuosi sitten Venäjällä säädettiin laki, joka rajoittaa ulkomaalaisten omistuksen venäläisissä mediayhtiöissä alle 50%:iin. Tätä kritisoitiin Suomenkin valtamedioissa sananvapauden rajoittamiseksi."

Ja sitä se onkin, Venäjän hallinto haluaa pitää "sananvapauden" tiukasti omissa käsissään.

Mutta muuten Venäjä on rahapulassaan myynyt mm. osuuksia öljykentistään Intialle, Kiinalle ja Qatarillekin.

Russia Going Ahead With More Oil 'Privatization' Deals

https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2016/06/20/...

How Russia sold its oil jewel: without saying who bought it

https://www.reuters.com/article/us-russia-rosneft-...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #10

Sinä, niinkuin suomalaisten enemmistökin, tuntuu pitävän sananvapautena sitä, että rikkaimmat saavat äänensä kuuluville.

Sananvapaudesta kapitalistisessa ja sosialistisessa yhteiskunnassa

Talousjärjestelmä, Sananvapaus, Monipuoluejärjestelmä, Koko Kansan Etu, Fasismi

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

En minä, mutta Putin ja muut oligarkit.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #8

Eipä ollut Janne kovin hyvä perustelu nytkään. Kiinasta löytyisi suuremmat markkinat ja kysyntääkin toimivalle sotakalustolle.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Mitään tällaista isoa sotaharjoitusta ei järjestettäisi, ellei Venäjä olisi viime vuosina huomattavasti lisännyt sotilaallista aktiviteettiaan arktisilla alueilla ja Itämerellä. Miksi Suomi ei saisi harjoitella ja vslmustautua mahdollisen suuren kriisin varalta puoustusvoimillaan? Turha enää haihatella ja kuvitella, että vakavat mahdolliet kriisit näillä alueilla eivät koskettaisi Suomea millään tavalla.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Jokainen saa valita puolensa, kun lännen ja idän välinen uhittelu konkretisoituu.

Fiksuimmat ovat luopuneet sotilaspassistaan ja ottavat todennäköisesti aurinko jossai kaukana pohjolan natojoukkojen taisteluista. Ehkäpä sanomalehti Karjalaisen päätoimittajan kanssa? Mene ja tiedä?

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/120223-reservin-y...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Siitä kumman puolen sanomalehti Karjalaisen päätoimittaja, reservin yliluutnantti, Pasi Koivumaa valitsi ei ole epäselvyyttä. Koivumaan temppu oli mielenilmaus Pohjois-Karjalan prikaatin lakkauttamista vastaan. Taitaa olla eri miehet, jotka maasta pakenevat?

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Miksi ottaa Suomea Nato-avioon, kun "jalkavaimon" rooli riittää maamme puolustuksesta päättäville tahoille aivan hyvin eikä tilanne varsinaisia Nato-maita tunnu haittaavan? Käydään polkemassa Suomi-neitoa aina silloin, kun hyvältä tuntuu. Isäntämaa-sopimus riittää operointiin Suomen alueella ja suomalaisten joukkojen alistamiseen yhtenäiselle komennolle eli suomalaiset joukot tekevät Suomessa juuri niin kuin harjoituksen ylin johto käskee.

Mutta ei tässä mielensäpahoittajien protestointi ja kiukuttelu enää auta mitään. Tehkää nyt sen Natonne kanssa ihan mitä lystäätte ja hauskaahan teillä tuntuu olevan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"Mutta ei tässä mielensäpahoittajien protestointi ja kiukuttelu enää auta mitään. Tehkää nyt sen Natonne kanssa ihan mitä lystäätte ja hauskaahan teillä tuntuu olevan."

Mielensäpahoittajaa kyrpii Naton lisäksi palokunnat ja etenkin VPKt. Yhteiskunta tukee näitä uniformuihin ja kypäriin pukeutuneita palointoilijoita. Harjoituksia pidetään ja torvet soiden rynnätään paikalle heti kun on vain pientäkin aihetta. On varmaan hauskaa kun saa valot vilkkuen ajella ylinopeutta ja pysäköidä miten sattuu. Mitään rotia ei tunnu löytyvän. Palokalustoa valmistavat suurkapitalistit käärivät valtaisia voittoja kun näille palointoilijoille yhteiskunta kustantaa leikkikaluja.

Mutta ei tässä mielensäpahoittajien protestointi ja kiukuttelu enää auta mitään. Tehkää nyt sen VPK:nne kanssa ihan mitä lystäätte ja hauskaahan teillä tuntuu olevan.

PS: Pyromaanien Keskusliitto on uhannut vakavilla seuraamuksilla, jos yhteiskunta jatkaa palokuntien tukemista. Yli puolet kansalaisista ottaa tuon uhkauksen vakavasti.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Voin tässä tunnustaa näin ystävien kesken että olen Rollaattoripataljoonan puitteissa jo vuosia luonut suhteita sekä Natoon että Kiinaan.

Kun/jos saadaan hyökkäyssopimus, Suomen armeija vapauttaa Karjalan ja Pohjois-Venäjän sukukansat. Kiina ottaa itselleen geopoliittisesti sille kuuluvan Siperian Uralille asti.

Natolaiset eivät oikein tiedä mitä tehdä. He mielellään pommittaisivat Venäjän kaupungit tuusan nuuskaksi ihan kuten venäläiset ovat Syyriassa ja Tsetseniassa tehneet. Mutta jenkit eivät tykkää lähettää maavoimia Venäjän aroile talsimaan koska tiet ovat vieläkin huonot. EU:han on rahoittanut Venäjän pääteiden kunnostusta mutta ei se riitä. Jenkit joutuisivat elättämään miljoonia henkiin jääneitä köyhiä ja saamattomia venäläisiä.

Venäläiset yrittävät houkutella jenkkejä tulemaan ja hyödyntämään heidän suunnattomia luonnonrikkauksiaan.Tämä on ansa. Koko Venäjän infrasturktuurihan on paskana, se pitäisi uusia, miljoonia kilometrejä uusia rautateitä, kanavia, satamia, valtavia kaivoksia.

Natolaiset väittävät kivenkovaan että mitä heiltä puuttuu, tulee halvemmaksi tuoda vaikka kuusta. Siitä ei tulisi edes minkäänlaisia poliittisia ongelmia.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Leo, et taida ymmärtää amerikkalasten suurkapitalistien tavoitteita, joista Janne Kejo edellä kertoi. Pääsy elättämään ryssyköitä ja rakentamaan heidän paskana olevaa infraansa olisi taivaan lahja jenkkien taloudelle. Asiasta on käynnissä neuvottelut mutta Putinin ja lähipiirin voitelupalkkio on vielä auki:)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiitos Matti, enpä tuota hoksannut. Niinhän se on että armeijat ovat kovia uhittelemaan mutta laiskoja lähtemään tositoimiin.

Täytyypä kääntyä rahamiesten puoleen. Ehkä se vielä iloksi muuttuu ja laulu kajahtaa Wiipurissa: Jo Karjalan kunnailla lehtii puu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset