Rauno Lintunen

Ulosottovelallisia lähes 600 000, ulosotossa yli 300 000

Tilastokeskus on julkaissut viime vuotta koskevat tiedot ulosottovelallisten ja ulosotossa olevien suomalaisten määrästä. Tiedot ovat järkyttäviä.

Ulosottovelallisia oli viime vuoden aikana 578 000 ja ulosotossa vuoden lopussa 303 000. Määrät ovat kasvaneet vuodessa lähes neljänneksen ja koskevat jo kymmenettä osaa kaikista suomalaisista.

Uudet tiedot kertovat ainakin kolmesta oikeistopolitiikan seurauksesta: joukkotyöttömyys jatkuu, köyhyys lisääntyy ja yksityinen velanotto kasvaa.

Pitemmällä aikavälillä syyt löytyvät kapitalismin jatkuvasta kriisistä, vuoden 2008  kapitalistisen rahajärjestelmän romahduksesta sekä Jyrki Kataisen ja Juha Sipilän hallitusten kansan vastaisesta talous- ja yhteiskuntapolitiikasta.

Tästä syystä sunnuntain 14.4. vaalipäivänä äänestäjien kannattaisi palauttaa mieliinsä yksi merkittävä asia: kaikki nykyiset eduskuntapuolueet (keskusta, kokoomus, perussuomalaiset, siniset, sdp, vasemmistoliitto, vihreät, kristilliset, ruotsalaiset) ovat olleet vuorollaan hyväksymässä hallitusten päätöksiä.

Ja juuri nuo päätökset ovat johtaneet kirjoituksen otsikossa kerrottuihin seurauksiin.

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Kiitos blogistille tärkeän aiheen esiin nostamisesta. Tein juuri aiheesta videon suoraan Izhevskistä:

https://www.youtube.com/watch?v=_s6U3d-GXFU

Piraattipuolue kannattaa perustuloa ja itselläni on henkilökohtaisesti huijauksen merkit täyttävän pikavippitoiminnan kieltäminen vaaliteemoissani.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos piraattipuolue haluaa profiloitua liberaaliksi ryhmittymäksi, niin eikös sopimusvapautta tulisi kunnioittaa? Kahden kauppa ja kolmannen korvapuusti?

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Pikavippifirmat ovat yksi tärkeimmistä konkreettisista syistä ihmisten taloudelliselle ahdingolle ja velkaantumiselle.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Ihmiset ottavat myöskin pikavippejä liian helposti kevein perustein, kun se on niin helppoa. Minullekin tulee melkein päivittäin tarjouksia pikavippifirmoilta, että saat Kaija jopa 5000 euroa heti käteen ilman vakuuksia?? Nykyään varsinkin nuoret rahoittavat ulkomaanmatkojaan ja toiset jopa kalliita käsilaukkujaan pikavipeillä, kun se on niin kätevää ja helppoa. Ennen säästettiin etukäteen ja ostettiin vasta sitten.

Minusta se on täysin kohtuutonta jakaa rahaa ”tyhmille” ihmisille, jotka luulevat liian kevyin perustein, että maksetaan sitten joskus kun menee paremmin - tai jotain muuta yhtä kevytmielistä ajattelua. Jotain tarttis tehdä, että nämä firmat saadaan kuriin älyttömine korkoineen, jotka vievät järjettömät ihmiset vain lopulliseen perikatoon.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Yleensä pikavipeillä paikataan yllättäviä monoja joihin ei ole varauduttu kuten vaikkapa hajonnut pesukone, auto, puhelin tai vaikkapa yllättävä sairaalareissu. Jotkut ottavat vanhemmat jopa ottavat pikavippejä jotta lapsi boisi mennä lukioon. Pikavipit ovat nopeita, yksinkertaisia ja mutkattomia eikä niitä tarvitse odottaa kuukautta vaan rahan saa käteen heti kun sitä tarvitaan. Se tottakai houkuttaa ihmisiä ottamaam pikavippejä. Pikavipeistä ja lainoista on muutenkin tullut normi rahoittaa länsimainen keskiluokkainen elintaso Suomessa.

Käyttäjän Esa-JussiSalminen kuva
Esa-Jussi Salminen

Ja kaikkein kauheinta on se, että niitä on otettava raskain perustein, erityisesti Venäjällä, esimerkiksi sairaanhoitoon. Samaa alkaa kuulua myös Suomesta: vuokraan, lääkkeisiin tai muuhun välttämättömään on otettu pikavippejä kun rahat ei riitä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Suomessa tulisi säätää laki henkilökohtaisesta konkurssista, jolloin ihmiset saisivat aloittaa puhtaalta pöydältä. Velkasaneeraus on turhan monimutkainen ja pitkäkestoinen. Yhdysvalloissa tämä toimii.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Etkö luule tuon kaltaisen apupaketin vain lisäävän velanottoa liian kevein perustein? / Minulla on, tosin varmaankin ääriesimerkki, jossa ystävän äiti makselee poikansa valheellista elämää. Velka 80 000 euroa ja ne ovat syntyneet pojan puhtaasta näyttämisen halusta uudelle nuorikolleen. Salaa nuorikolta, tietysti. Ja nyt yhtä lailla äiti salailee edelleen pojan tyhmyyttä omasta selkänahastaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Suomessa on jo nyt ”kevytmielinen velkaantuminen” saneerauksen este. Kyllä sellainen kevytmielisyys tulisi konkurssihakemuksessa esille ja viimeistään, kun tuomari kyselisi velkojen causaa eli syytä ja perustetta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tuo olisi yksi vaihtoehto.

Toinen olisi vastuun siirtämistä luotonantajalle, että jos asiakas ajautuu maksukyvyttömään tilaan niin luotoista poistuisi sitten kaikki korot, kulut, perintäkulut, ulosottomaksut jne. että sitten maksettaisiin vain pääomaa.

Ajatus tässä se, että pääsisi sieltä velkakusesta joskus poiskin, luotonantajat eivät varsinaisesti menetä mitään vaan tulee tappiota korkojen menetyksistä. Onhan siellä laissa nytkin se juttu että luottoja ei saisi antaa miten tahansa mutta se ei tunnu oikein kiinnostavan näitä veijareita kun tarkoitus onkin laittaa ihmisiä kuseen että saisi tuottoa vuodesta toiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset