Rauno Lintunen

USA:n ja EU:n johtama lännen imperialismi epäonnistui Venezuelassa

Vapuksi suunniteltu Venezuelan laillisen hallinnon ja toisen kauden presidentin Maduron kaatoyritys epäonnistui tänä vuonna jo kolmannen kerran. USA:n ja EU:n johtama imperialistinen länsi ja omatekoinen presidentti Guaido ovat vetäytyneet nuolemaan haavojaan, mutta vallankaappaussuunnitelmat elävät jatkossakin.

Tämä pikkupuolueen johtaja Guaido on harvinaisen suurisuinen mies. Hän kertoi miljoonien osoittaneen Caracasissa vappupäivänä mieltään presidentti  Maduroa vastaan ja Venezuelan armeijan liittyneen hänen joukkoihinsa.

Mitä tapahtui oikeasti? Guaidon joukoissa oli muutama tuhat mielenosoittajaa ja armeijan joukoista siirtyi 25 sotilasta hänen taakseen. Nyt nuo sotilasparat ovat hakeneet turvapaikkaa Caracasin Brasilian lähetystöstä.

Venezuelan työväenluokka seisoo tanakasti maan laillisen hallinnon ja presidentin tukena. Suomenkin ulkopoliittisen johdon "laillistama" Guaido ei voi nousta presidentiksi kuin USA:n hyökkäyksen ja kansanmurhan seurauksena.

Tutkija ja kirjailija Olli Tammilehto kirjoittaa: "Maduron diktaattorimaisuutta perustellaan sillä, että vaaleja, joissa hänet valittiin toisen kerran presidentiksi ”on pidetty laajasti epädemokraattisina” (esimerkiksi HS 24.1.). Kuitenkaan vaaleista ei kerrota mitään yksityiskohtia – ehkäpä siksi, että yksityiskohtien tietäminen häiritsisi Maduron demonisointia: Suuri osa oppositiopuolueista boikotoi USA:n kehotuksesta vaaleja. Syynä oli ilmeisesti se, etteivät ne pystyneet sopimaan yhteisestä ehdokkaasta. Kuitenkin juuri ennen vaaleja suoritetun mielipidetiedustelun mukaan suosituin oppositiopoliitikko, Henri Falcón, asettui ehdolle Yhdysvaltojen uhkailuista huolimatta1. Paikalla olleet lukuisat ulkomaiset vaalitarkkailijat, joiden joukossa oli muun muassa Espanjan entinen pääministeri José Luis Rodríguez Zapatero, pitivät vaaleja rehellisinä ja normaaleina2. Maduroa äänesti 6,2 miljoonaa ihmistä eli 31 % äänioikeutetuista, mikä on suurin piirtein sama prosenttiosuus kuin millä USA:n presidentit on keskimäärin valittu3."

Tammilehdon koko artikkeli https://vastavalkea.fi/2019/04/23/helsingin-sanomattomat-venezuelasta/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

"...Venezuelan laillisen hallinnon ja toisen kauden presidentin Maduron kaatoyritys epäonnistui tänä vuonna jo kolmannen kerran."

Demokraattisesti valittu Venetsuelan eduskunta (parlamentti) riisuttiin vallasta.

Tässä kertausta perusasioista:

https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Venezuelan_cons...

https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Constituent_Nat...

Maduro valittiin 2018 presidentiksi toista kertaa täysin epäreiluissa ja epärehellisissä vaaleissa.

https://en.wikipedia.org/wiki/2018_Venezuelan_pres...

Vertaa tähän:

https://en.wikipedia.org/wiki/2013_Venezuelan_pres...

----------------------------------------------
Venetsuelan "isänmaa"-kortista:

https://www.reuters.com/article/us-venezuela-elect...

https://www.pri.org/stories/2018-11-16/venezuelas-...

https://www.pri.org/stories/2018-12-28/venezuelans...

"Länsimaa"-sanaa ei enää pitäisi käyttää, koska on niin epäselvää, mitä maailman maita sillä nykyään tarkoitetaan ja se vaihtelee paljon sanojan ja asiayhteyden mukaan. Vastinpari puuttuu. On väärin esim. sanoa "länsimaat" kun tarkoittaa "maailman rikkaimmat maat". Maailman rikkaimmat maat (Singapore, Katar, Taivan, Hongkong, Makao, YAE, Brunei, Kuvait) eivät ole (yleisen määritelmän mukaan) länsimaita. Venetsuelan tapauksessa oleellinen valtioryhmä on "Lima-ryhmän" valtiot. https://es.wikipedia.org/wiki/Grupo_de_Lima

Käyttäjän pasipulkkinen kuva
Pasi Pulkkinen

Valtamediassa tavallisesti viljelty väite epäreiluista vaaleista ei perustu mihinkään. Venezuelan vaalien historia on aivan päin vastainen :

https://m.youtube.com/watch?v=sjVHUEI_0-o

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

USA:n ja EU:n johtama lännen imperialismi epäonnistui Venezuelassa

no ei siellä sosialismikaan tunnu onnistuvan yhtään paremmin,,telaketjulinja näyttäis olevan vallassa !

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Työväenluokkaan kuulunee Lintusen näkökulmasta korruptoitunut armeijan ylin johto sekä Maduron lähipiiri. Muun kansanosan hyvinvointi on heikentynyt merkittävästi Maduron aikakaudella.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

"Muun kansanosan hyvinvointi on heikentynyt merkittävästi Maduron aikakaudella."

Syyt löytyvät nimittäin talouspakotteista! Ei Mondurosta!

www.telesurenglish.net/amp/news/Former-UN-Expert-Z...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ei ottelun lopputulosta yleensä arvioida yhden erän perusteella.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Venäjä ja Kiina taistelevat kynsinhampain siirtomaastaan ja sen luonnonvaroista.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venezuela ei ole ollut eikä ole Venäjän ja Kiinan siirtomaa. USA:n ja Espanjan kyllä.

Venäjä ja Kiina antavat Venezuelalle humanitaarista apua ja ostavat öljyä lievittääkseen USA:n ja EU:n laittomien pakotteista ja kauppasaartojen aiheuttamaa vahinkoa maassa.

Venezuelan työväestö tukee maan laillista hallintoa, rikas omistava luokka on lännen imperialistien asialla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa USA-laiset öljy-yhtiöt taistelevat siirtomaastaan ja tiedossa olevista mutta vielä tutkimattomista öljykentistä sen ja sen rajanaapurin Guyanan edustalla, ihan Monroen opin mukaisesti. Sehän kuuluu Boltonin mukaan voivan hyvin: "Today, we proudly proclaim for all to hear: the Monroe Doctrine is alive and well" (puheessaan Sikojen lahden, oik. "Bahía de Cochinos", veteraaneille vain muuta päivä sitten Floridassa)

Ilmeisesti öljykentistä on kyse kun läntinen arvoyhteisö ei ole ihan yksimielisesti lähettämässä armeijoitaan Maduroa vastaan. Eurooppalaisetkin öljy-yhtiöt haluaisivat osille.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

"Russian meddling!" Kuullaan useisti mediassa Amerikassa.. entäsä tää Venezuelassa kun Bolton ja Pompeyo... harkitsevat jopa fyysista väkivaltaa sekaantumisesta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset