Rauno Lintunen

Tänään 9.5. on Voitonpäivä

Toisen maaansodan päättyminen ja natsi-Saksan lopullinen antautuminen tapahtui tasan 74 vuotta sitten  9.5. 1945 kolme minuuttia yli puolen yön Berliinissä. Fasismi, joka oli aiheuttanut miljoonien ihmisten surman natsien keskitysleireissä sekä kymmenien miljoonien siviilien ja sotilaiden tuhon sodan syövereissä, oli lyöty.

Antautumisasiakirjan Neuvostoliitolle allekirjoittivat  Saksan asevoimien yliesikunnan päällikkö marsalkka Wilhelm Keitel, suuramiraali Hans-Georg von Friedeburg ja kenraalieversti Hans-Jürgen Stumpff.

Neuvostoliiton puolesta antautumisasiakirjan allekirjoitti ja otti vastaan marsalkka Georgi Zhukov. 

Tuo 9.5. antautumisasiakirja oli myös Suomelle ja kaikille työtätekeville uuden ajan alku. Kommunistit, rauhan puolustajat ja naapuriystävyyttä kannattaneet demokraattiset järjestöt saivat lailliset toimintaoikeudet.

Olemme saaneet elää ja rakentaa maatamme tuon historiallisen toukokuun 9. päivän jälkeen rauhan oloissa. Elää ja rakentaa rauhassa on kansalaisten tärkein toive. Tässä meidän luotettava kumppanimme on tästä eteenpäinkin Venäjän kansa ja sen työtätekevät.

Alla hyvä kertaus 1930-luvun lopun historiallisista tapahtumista, jotka johtivat toisen maailmansodan syttymiseen ja kymmenien miljoonien ihmisten kuolemaan.

https://www.ktpkom.fi/opintoaineisto/%ef%bb%bfhistorian-vaaristaminen-ja...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Ja voi sitä juhlaa. Olin liikematkalla vuosituhannen alussa Pietarissa kyseisenä juhlapäivänä. Juhlimaan oli kutsuttu tietysti Tsetseniasta juuri kotiutuvia sotilaita prikaatikaupalla. Miliisit liikkuivat vähintään kymmenen laumoissa ja kuskimme vihjaili meille pällistellessämme humalaisia sotilaita kulkueessa, että ehkä tänään on syytä pysyä oman hotellimme ravintelissa. Voi sitä nyrkiniskujen määrää, mitä fasismin kaatumisen juhlistamiseksi jaettiin.
Nykyään Venäjä on tietysti siistiytynyt ja sotilaat osaavat käyttäytyä.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Mihin Lintunen unohti ne kaksi miljoonaa saksalaisnaista, jotka puna-armeija raiskasi voitonhuumasssam Berliinissä sodan päättyessä? Tai niitä uhreja, jotka miehittäjä-NL aiheutti hyökätessään Suomeen 1939.

Käyttäjän taistolainen kuva
taisto vanhapelto

Hyvä Rauno Lintunen,

on mainiota, että kirjoitatte "meidän luotettava kumppanimme on tästä eteenpäinkin Venäjän kansa ja sen työtätekevät". Sanat kuulostavat Stalinin (Teräksisen) ja Molotovin (Moukarin) tylsältä propagandalta.

Kun imperialistinen Neuvostoliitto jo 1932 päätti palauttaa Suomen ja Baltian maat entiseen imperialistiseen Venäjään, se vaati ja teki Suomen kanssa hyökkäämättömyyssopimuksen, joka Neuvostoliiton vaatimuksesta uusittiin jo 1934 kestämään 10 vuotta. Jo silloin olisi pitänyt luottaa Neuvostoliittoon ja tietää sen suunnittelevan Suomen vapauttamista eli valtaamista ja liittämistä Neuvostoliittoon. Suomalaiset olivat tyhmiä eivätkä uskoneet Neuvostoliiton täysin näkyviin suunnitelmiin. Aina rauhantahtoinen ja rauhan puolesta taisteleva Neuvostoliitto hyökkäsi Terijoelle perustamansa Suomen valehallituksen pyynnöstä vapauttamaan Suomea vasta 1939, eli toimi viiveellä, mutta täysin luotettavasti ja ennustettavasti, vaikka Molotovin poliittisesti tyhmiksi nimittämät suomalaiset eivät sitä uskoneet. YK:n edeltäjä Kansainliitto ei uskonut tällaiseen rauhantyöhön ja erotti Neuvostoliiton. Apua saimme länsimaista lähinnä vain Ruotsilta, minkä lisäksi toki Neuvostoliitto rauhantahtoisesti ja luotettavasti aseisti Suomea runsaasti, tosin vastahakoisesti.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Nk "Itäblokkki" sai nauttia neuvostovapaudesta yli 40 vuotta. Vapauden ja tasa-arvon nimissä Berliiniin rakennettiin rauhanmuuri. Ihmiset siellä olivat vapaita ja onnellisia. Sitä osoitti erityisesti rajamuodollisuudet. Teollisuuden tuotteet, erityisesti kaikkien kansalaisten edullisesti saatavilla olleet Trabant- ja Moskovits-autot olivat luotettavuudessaan vailla vertaa.
Erityisesti kaipaamme johtavaa, kaikkein tasa-arvoisinta kansalaisryhmää, jota tämä ihanneyhteiskuntajärjestys ei niin täydellisesti vapauttanut.
Meillä Suomessa on erääseen hallitukseen menossa olevaan puolueeseen liuennut tämän onnelan varauksettomia kannattajia. Tämä tietysti kielletään julkisuudessa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Niinpä niin. Neuvostoliitto, joka aloitti Saksan kanssa toisen maailmansodan ja hyökkäsi idästä, muun muassa Suomeen, voitti toisen maailmansodan. Unohtuiko Lintunen jotain?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Koko muu maailma - paitsi Venäjä - muistelee toista maailmansotaa ihmiskunnan suurimpana murhenäytelmänä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Riikonen haluaisi muistaa II Maailmansotaa murhenäytelmänä. Sitähän se todella oli. Käsittääkseni venäläisetkin tekevät niin mutta juhlivat sen loppumista ja natsien kukistamista. Me täällä EU:ssa taidamme molempia hieman häpeillä kun olemme muuttaneet päivän nimen. Sen jälkeen joku voisi nähdä yhtäläisyyksiä EU:n ja natsien "neue ordnung" mallille annetun "Neuropa" nimen kanssa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Suuri ansio natsien kukistamisesta kuuluu USA:lle, sen massiivisen avun ansiosta. Valloitushsaluinen neuvostoimperialismi jäi silloin kukistamatta. Onneksi se kukistui ihan itsestään. Itänaapuri oli pikemminkin suurin luuseri. Suomi säilytti/voitti ainoana NL:n rajanaapurina itsenäisyytensä, itänaapurin valloitusyrityksystä huolimatta. Se on juhlan aihe, ei ole mitään häpeämistä. Päinvastoin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #14

II Maailmansodan lopputulokseen vaikuttaneista merkittävyyksistä on monenlaista ilmaa ja moni on perustellusti Kajannon kanssa eri mieltä.

Sitä paitsi nyt oli kyse siitä kuinka tuota kukistamista nykyään muistetaan. EU:ssa sitä tunnutaan häpeiltävän eikä USA:issakaan kai juurikaan muistella missä tuli oltua mukana. Siellä muistellaan voitonpäivänä mielummin Japanin antautumista kuin natsien kukistamista.

Meillekin K.Sorsa yritti saada Lapin sodan loppumista rauhanjuhlaksi mutta siitäkin on tullut sodassariekkumisen armorikas juhlapäivä.

Mitä tulee NL:n hajoamiseen niin se tokikin hajottamalla hajotettiin ja vielä demokraattisen kansanäänestyksen tuloksen vastaisesti.

Juhlimisen aiheiksi sopii nimen omaan sotien lopettamiset ja rauhan saaminen.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #16

Mitään perusteita ei NL:lla ollut miehittää naapureitaan. Ja näin juhlia voitonpäivää.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ja minä kun olen luullut, että Toinen maailmansota päättyi Japanin antautumiseen elokuussa 1945.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Neuvostokoulukunta rajaa sen Suureksi Isänmaalliseksi Sodaksi, joka muuten ei alkanut v. 1939, vaan vasta 1941. Jos luoteen suunnalla sitä ennen jotain tapahtui, niin jonkinlainen rajaselkkaus Mainilasta alkaen, mutta se ei vaadi enempää käsittelyä.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Tuo historianvääristelyliite on opettavainen.
Kollaalla sotinut isoisäni kertoi itäystävän hyökänneen Suomeen ja "vapauttaneen" Karjalan, Sallan ja vielä Petsamon. Kumpaa uskoisi?
Maailman silloista sotilaallista huippua edustanut Neuvostoliitto jostain blogistille tuntemattomaksi jääneestä syystä teloitti kenraalejaan ja sai suunnattoman määrän sotakalustoa imperialistiselta USAlta. Brittien apukaan ei ollut ihan olematonta. Ilman niitä Moskovassa juhlisi Aatun seuraajat.
Isoisäni kertoi myös kommunistiloikkarista, joka livahti onnelaan autuutta rakentamaan. Luurangonlaihana onnistui karkaamaan takaisin, mutta jo parin vuoden päästä sama heppu julisti kommunismia ainoana oikeana yhteiskuntajärjestelmänä.
Vihreiden edeltäjät vierailivat Leningradissa, eivätkä löytäneet sieltä muuta, kuin aatteellista esimerkkiä länsimaille (kiemurtelevat jonot, tyhjät kaupat).
Mikä siinä ylevässä aatteessa on niin päätä sekoittavaa, että sitä kehtaa vielä nykyään ylistää?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Onneksi näitä naapurin voitonpäivän juhlijoita on Suomessa niin vähän, että kohta viimeinen kommunisti viedään museoon!

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Tänäkin vuonna venäläiset ja vanhat komukat viettävät onnistuneen rikoksen vuosipäivää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pitääkö Riikonen Voitonpäivää rikoksen juhlimisena? Siis natsien kukistaminen oli rikos? Niinpä niin, murhettahan silloin onnistuneesta natsien kukistamisesta pitääkin kantaa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Minä pidän. Ja juuri sen takia, koska tämä voittaja (NL) teki aivan vastaavia rikoksia kuin voitettu: valloitti pienten kansojen alueita, ajoi alkupereäisasukkaat niiltä pois ja liitti itseensä. Mitä ihmeen juhlimista siinä on? Ja vielä kun itse natsien kanssa aiheutti koko toisen maalmnasodan synnyn.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Pidän Neuvostovenäjää sotaan syyllisenä ja erityisesti näin varsinkin Suomeen liittyen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #19

Voitonpäivää 9/5 juhlitaan Natsi-Saksasta saadun voiton ja natsien kukistamisen kunniaksi. Ei Suomesta saadun voiton sillä sitähän he voittajat juhlisivat 13/3 Talvisotaan ja 19/9 Kesä- eli Jatkosotaan liittyen.

Toukokuun 9:nä 1945 Suomen osalta sota oli jo aiemmin päättynyt Lapissakin. Juhlassa ei siis ole kyse siitä, että Suomi oli onnekseen jo aiemmin eronnut hyökkäysliittokunnasta.

P.s. ad Kajanto: II Maailmansodan sotasyyllisyys on niin kiistaton ettei siihen mahdu historian uudelleenkirjoittamista. Saksa ja sen liittolaiset, m.l. Suomi olivat selkeä hyökkääjä. Tokikin on monenlaisia teorioita mistä tapahtumasta tuo sota alkoi mutta mikään niistä ei tee NL:sta sotaan syyllistä yhdessä muiden kanssa eikä erikseen. Vain Talvisodassa voi sitä pitää hyökkääjänä mutta en ole nähnyt teoriaa jossa se olisi koko II Maailmansodan alku.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #20

NL aloitti hyökkäystoimet sekä Talvisodassa että Jatkosodassa. Talvisodan hyökkäysodassa se rosvosi Suomelta sen laillisia alueita ja Jatkosodan päätyttäänkin se sai pitää ryöstösaaliinsa.

Tottakai Suomella oli kaikki oikeus lähteä hakemaan alueitaan takaisin. Missään tapauksessa NL ei olisi palauttanut niitä, vaikka Suomi ei olisi vanhojen rajojen yli mennytkään.

NL oli vuorenvarmasti sotaan syyllinen Saksan kanssa. Nämä imperialistiset suurvallat hyökkäisvät liittolaisia ja yhteistuumin Puolan kimppuun. tekivät etupiirisopimuksen, jossa jakoivat maita sulle-mulle-periaatteella. Myyryläisen on turha syöttää pajuköyttä, että NL ei olisi ollut milään tavalla syyllinen maailmansodan syntyyn.

"Voitonpäivän" juhliminen Venäjällä on todella irvokasta toimintaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #21

En näe mitään irvokasta siinä, että natsit kukistettiin II Maailmansodan lopputuloksena enkä siinä, että sitä vieläkin muistellaan. Sen sijaan pyrkimys kirjoittaa siltäkin osalta historiaa uusiksi on sekä irvokasta että räävitöntä.

Nämä asiat on kuitenkin Kajannollekin niin monasti selitetty ettei liene tarpeen niitä taas tässä toistaa sillä sehän menisi jankuttamiseksi. Aiheetta siis enempään tällä kertaa tästä asiasta.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #22

Natseille sota ei onneksi ollut voitto mutta Myyryläinen ei vasemmistolaisena suostu ymmärtämään, että se ei ollut voitto natsien ja ennen kaikkea NL:n ja totalitaristisen kommunismin uhreillekaan. Siinä sodassa kun natsit eivät olleet niitä ainoita pahoja. Tämän vuoksi ei ole mitään aihetta juhlia voittoa natsismista, ellei samalla muisteta painokkaasti sitä, että neuvostovalta oli aivan samanlainen totalitaarinen miehitysvalta.

Ymmärrän kyllä, että Myyryläinen pakenee paikalta aina silloin, kun aletaan muistella neuvostototalitarimin ellei natsismiakin raskaimmista rikoksista.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kertaan taas omat voitonpäiväiset kokemukseni Kiovasta vuodelta 2011:

Keskusaukiolla jaeltiin oranssimustia nauhanpätkiä rintapieliin kiinnitettäviksi. Otin nauhan vastaan, mutta työnsin sen taskuuni.

"Me suomalaiset oltiin vähän niin kuin vastapuolella, heh heh... mitä nyt Lapin sodassa muka neukkujen rintamassa, heh heh... minunkin isäni tappoi rysssss-stoliittolaisia sotilaita minkä ehti kunnes itse haavoittui juuri näillä kulmilla, heh heh... etten oikein voi yhtyä tähän juhlahumuun vaikka paikalle osuinkin, heh heh... niin että vaikka olenkin tiedostava tyyppi ja tollai, on veri kuitenkin vettä sakeampaa enkä aio ryhtyä isäni taisteluretken syitä kiistämään, kun meillä oli kuitenkin se talvisota ja niin päin pois."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset